Historisk arkiv

Márkomeannu 2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Tale av statssekretær Raimo Valle på Márkomeannu 2011, lørdag 30. juli.

Tale av statssekretær Raimo Valle på Márkomeannu 2011, lørdag 30. juli.

Med forbehold om endringer under fremføring:

Kjære venner!

Det er gått en uke siden de grufulle hendelsene i Oslo og på Utøya. Mitt hjerte gråter enda. Det vil gråte lenge. Vi mistet så mange. Sorgen er tung. Tankene er med de etterlatte, med de som enda kjemper for livet på sykehus og med alle som er berørt. Vi er alle berørt. Hver på sin måte.

Men livet må gå videre. Derfor er jeg glad for å være her sammen med dere. Festivalen har tatt et riktig valg om å gjennomføre festivalen. Det er godt å være sammen i vanskelige tider.

Den ondskapen vi har sett har noen røtter. Røttene ligger i hatets ideologi. I skepsisen til det som er annerledes. Derfor berører det oss alle. Også oss som samer. Vi er en minoritet. Vi vet hvordan det er å være annerledes. Hvordan mistenksomhet og vonde ord ofte rettes mot oss.  Derfor er dette også et angrep på oss og det flerkulturelle samfunnet vi er en del av.

Norge er blitt annerledes. Mitt håp er at flere vil tenke seg om før de i tale eller skrift bærer hatets ideologi. At flere bærer det storsinn vi har sett hos ungdommene i AUF. At det finnes rom for å ta vare på eget språk og egen kultur.

En av de viktigste ordningene vi har for å skape større forståelse mellom samene og andre i Norge, er ordningen med samiske veivisere. Mange kull veivisere har deltatt og gitt sitt bidrag. Det har også de tre som vi takker av for innsatsen det siste året. Deres arbeid har vært viktig. Takk til dere!

For dere nye veivisere, så understreker de siste tiders hendelser betydningen av de oppgaver dere har påtatt dere. Gå inn i arbeidet med iver og flid. Vær med å skape forståelse for hvordan dagens unge samer har det. Vær med å skape forståelse for betydningen av et flerkulturelt samfunn. lykke til med deres arbeid!

Til alle dere andre vil jeg si: vær med! Vær med i kampen for demokrati og menneskeverd. Den må kjempes hver dag.

Takk for oppmerksomheten!