Historisk arkiv

Forhandlingene for statsansatte i gang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

- Skal vi klare å opprettholde den gunstige økonomiske situasjonen Norge er inne i, er det svært viktig at konkurranseutsatt sektor er lønnsledende. Dette var hovedbudskapet til fungerende personaldirektør i Staten, Per Kristian Knutsen, da han i dag mottok partenes krav i lønnsoppgjøret for offentlig sektor.

- Skal vi klare å opprettholde den gunstige økonomiske situasjonen Norge er inne i, er det svært viktig at konkurranseutsatt sektor er lønnsledende.
Dette var hovedbudskapet til fungerende personaldirektør i Staten, Per Kristian Knutsen, da han i dag mottok partenes krav i lønnsoppgjøret for offentlig sektor.

Han konstaterte at de alminnelige økonomiske situasjonen i Norge er svært god.  Produktivitetsveksten er stor. Vi har et stramt arbeidsmarked med en registrert arbeidsledighet på  2,1 %, og prisveksten er historisk lav. Rentenivået er svakt stigende, men ligger fortsatt på et moderat nivå.

Staten er opptatt av at denne utviklingen fortsetter, og Knutsen henviste i den sammenheng til  møtet i Kontaktutvalget 7. februar 2007. Der påpekte statsminister Jens Stoltenberg at selv om situasjonen i norsk økonomi er svært god, er hensynet til den kostnadsmessige konkurranseevnen særlig viktig.

Den fungerende personaldirektøren viste også til oppgjøret mellom NHO og LO/ NHO og YS som ble ferdig 29. mars.
-Resultatet av disse forhandlingene og de tariffpolitiske forutsetningene som ligger i det oppgjøret, har også vesentlig betydning for det statlige tariffområdet, sa Knutsen.

I forbindelse med oppgjøret i staten har de sentrale partene utarbeidet en rapport hvor det fremgår at det er beregnet et overheng inn i årets oppgjør på 2,9 %. Overhenget, sett i sammenheng med den lave prisveksten, har allerede gitt de tilsatte i staten en kjøpekraftforbedring i 2007. Størrelsen på overhenget vil måtte medføre mindre nominelle tillegg mener Statens representant.

Hvis forhandlingene ikke ender i konflikt, vil de være i havn innen utgangen av måneden.

Forhandlingsstart i det statlige lønnsoppgjøret.

Partene fra venstre: Curt A. Lier (Akademikerne stat), Arne Johannessen (Unio), Morten Øye (LO Stat), Pål N. Arnesen (YS Stat) og fungerende personaldirektør i Staten, Per Kristian Knutsen.