Historisk arkiv

Enighet om Mauken-Blåtind etter 30 år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Espen Barth Eide besøkte Mauken skytefelt 19. september for å markere avtalen som vil åpne for sammenbinding av skytefeltene Mauken og Blåtind.

Enighet om Mauken-Blåtind etter 30 år

(20.09.06) Statssekretær Espen Barth Eide besøkte Mauken skytefelt 19. september for å markere en historisk avtale. Etter nesten tre tiår har Forsvaret og Mauken Reinbeitedistrikt kommet frem til et forlik som vil åpne for en sammenbinding av skytefeltene Mauken og Blåtind.

Espen Barth Eide og Tore Oskal
Statssekretær Espen Barth Eide og reineier Tore Oskal

- Dette er en historisk dag for Hæren, Forsvaret og for Nord-Norge, sier Barth Eide. Mauken-Blåtind vil inngå i regjeringens satsing i nord så vel som vår satsing på et moderne forsvar innrettet mot dagens sikkerhetspolitiske utfordringer. Regjeringen anser Nordområdene som Norges viktigste strategiske satsingsområde. Dette fordrer et solid nærvær av Hæren i midt-Troms.

Allerede på 70-tallet følte man et behov for bedre øvingsmuligheter i Nord-Norge. I 1979 avga det såkalte Fostervollutvalget en foreløpig betenkning om en utvidelse og sammenslåing av Mauken-Blåtindfeltene til et stort regionfelt. I 1997 vedtok Stortinget en sammenbinding av feltene. Etter lange forhandlinger om en minnelig avståelse av bruksrettigheter fra reindriften, som ikke førte frem, anbefalte Forsvarsbygg i 2005 at Staten går til ekspropriasjon av området. Partene har likevel fortsatt sin dialog, og det er denne som nå har ført til en avtale som Forsvarsbygg har anbefalt til Forsvarsdepartementet.

Den økonomiske rammen i avtaleteksten er den samme som i det tidligere tilbudet til reinbeitedistriktet, men korridoren som skal binde de to feltene sammen vil bli flyttet i forhold til det opprinnelige forslaget. I tillegg vil traseen bli smalere og delvis lagt i tunnel. Summen av disse endringene er at det totale inngrepet i beitegrunnlaget for reinen i området blir mindre.

Både representantene for Hærens styrker og for Mauken Reinbeitedistrikt gav uttrykk for at avtalen ikke nødvendigvis er helt optimal for deres interesser. Samtidig understreket begge at det foreslåtte kompromisset er langt å fortrekke fremfor en ekspropriasjonsprosess som ville bety at partene måtte leve med usikkerhet i lengre tid fremover.

Statssekretæren takket reineierne, representert ved Tore og Ole Mathis Oskal, Forsvarsbygg ved Geir Tony Andreassen og Hærens styrker ved Generalmajor Kjell Grandhagen for å ha vært løsningsorienterte og fleksible. Han rettet også en spesiell takk til Målselvs ordfører, Viggo Fossum, for å ha vært en tilrettelegger og bakkanal for forhandlingene.

Det gjenstår fremdeles noen justeringer før man kan sette i gang med byggingen av traseen, men alle parter er enige om at rammene for avtalen er på plass.