Historisk arkiv

- Et forbilde

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Du har tjent som forbilde for mange kvinner, spesielt for de jentene som fulgte etter deg inn i Forsvaret, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen da hun avduket portrettet av Elisabeth Sveri i Forsvarsdepartementet i dag.

 - Du har tjent som forbilde for mange kvinner, spesielt for de jentene som fulgte etter deg inn i Forsvaret, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen da hun avduket portrettet av Elisabeth Sveri i Forsvarsdepartementet i dag. 

 

Forsvarsministeren avduket portrettet av Elisabeth Sveri. Foto: Marita I. Wangberg

 

Sveri ble hedret med et portrett for sitt arbeid for likestilling i Forsvaret gjennom mange år.
- Kvinnelige ledere i Forsvaret er fortsatt mangelvare, men vi har likevel kommet lengre på veien mot full likestilling. Den veien skal ikke minst du ha æren for å ha gått opp. Både gjennom din egen karriere i Forsvaret og fordi du i skrift og tale har minnet oss på at kvinnene til alle tider har hatt roller og funksjoner i landenes forsvar og krigføring, sa forsvarsministeren.

Hun avduket et maleri av Sveri som skal henge i Forsvarets ledelsesbygg.
- Måtte det tjene som inspirasjon for flokkevis av jenter som ønsker å gå i dine fotspor. For det skal du vite; vi skal føre kampen din videre, og vi skal aldri akseptere at Forsvaret skal unntas fra likestillingspolitikken, sa Strøm-Erichsen.

- Jeg er dypt rørt og meget beæret, sa Elisabeth Sveri selv etter avdukingen. Men hun skyldte seg å legge til:
- Egentlig burde maleriet vært et generelt bilde som symboliserte alle kvinner i Forsvaret. Forsvaret bør være stolte av at det er full likestilling i dag, og kvinnene har virkelig bevist at de er berettiget til likestilling.

Full likestilling
Elisabeth Sveri har blant annet jobbet hardt for at kvinnene skulle få ta vanlig befalsutdanning og dermed ha mulighet til å bli offiserer i Forsvaret. På 70-tallet fikk hun daværende forsvarssjef med på å åpne befalsutdanningen for kvinner, tross motstand fra generalinspektørene og andre.

- Det er stahet og sterke meninger som har gjort at kvinnene gjør den jobben de gjør i dag. Man må ha stahet, holde ut og ikke gi seg, var Sveris råd på veien til de mange fremmøtte offiserene.

Om Sveri
Elisabeth Sveri er født i 1927. Hun var aktiv i milorg under andre verdenskrig og begynte som troppssjef ved Kvinnekompaniet i Hæren i 1946. Hun tjenestegjorde i  flere ulike stillinger i Hærens Samband frem til 1959. Sveri var kvinneinspektør i Hæren fra 1959-87, og hovedoppgaven var å fremme likestillingen i Forsvaret. Hun var også rådgiver for daværende kronprinsesse Sonja i militære saker fra 1980-87. Sveri var den første kvinnelige militære embetsmann da hun ble utnevnt til oberstløytnant i 1982.

Sveri har hatt en rekke verv, og var blant annet fast representant for Hæren i Natos kvinnekomite fra 1961-87. Hun har fått flere utmerkelser, blant annet Forsvarsmedaljen med laurbergren og ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St.Olavs orden for sin innsats for kvinner i Forsvaret.