Historisk arkiv

Langtidsplanen iverksettes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

8. juli overleverte Forsvarsdepartementet iverksettingsbrevet for langtidsplanen til forsvarssjefen og de øvrige etatslederne. Brevet formaliserer rammer, oppdrag og prioriteringer for etatene når det gjelder den videre utviklingen av forsvarssektoren frem til og med 2012.

8. juli overleverte Forsvarsdepartementet iverksettingsbrevet for langtidsplanen til forsvarssjefen og de øvrige etatslederne. Brevet formaliserer rammer, oppdrag og prioriteringer for etatene når det gjelder den videre utviklingen av forsvarssektoren frem til og med 2012.

Iverksettingsbrevet skal bidra til at hele sektoren arbeider fokusert og samlet mot felles mål og strategier gjennom langtidsperioden. Målene er klare, og det er bred enighet om dem, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Den nye langtidsplanen for Forsvaret ble behandlet av Stortinget 19. juni 2008, og setter målene for Forsvarets utvikling frem til 2012.

Et overordnet hensyn i utarbeidelsen av planen har vært å styrke operativ tilstedeværelse, med hovedvekt på nordområdene. Samtidig er evnen til å bidra til kollektivt forsvar hjemme og ute og deltakelse i internasjonale fredsstøttende operasjoner av stor betydning.

Fokus på personell og kompetanse
- Vi trenger et forsvar som er forankret i samfunnet, som et grunnlag for å sikre oppslutning om Forsvaret. Verneplikten er et viktig grunnlag for dette, og opprettholdes derfor som et fundament for Forsvarets virksomhet, sier Strøm-Erichsen.

Forsvarsministeren understreker samtidig at verneplikten skal videreutvikles slik at den er best mulig tilpasset samfunnets, Forsvarets og den enkelte vernepliktiges behov.

Personell og kompetanse er viet stor plass i langtidsplanen. Dette er ikke tilfeldig. Personellet er forsvarssektorens viktigste ressurs. - Dette er for meg langt mer enn en talemåte. Jeg legger avgjørende vekt på at forsvarssektoren er en attraktiv og trygg arbeidsplass som ivaretar medarbeiderne, både sivile og militære, på en best mulig måte, understreker forsvarsministeren.

Gjennom personellpolitikken skal grunnlaget legges for å rekruttere, beholde og videreutvikle medarbeidere med høy motivasjon og riktig kompetanse. Iverksettingsbrevet lister en rekke nye tiltak for å sikre dette i årene som kommer. – Dette er en plan for oppbygging av Forsvaret, mener Strøm-Erichsen.

Felles ansvar for gjennomføringen
- Forsvaret har vært gjennom en omfattende og krevende omorganisering og modernisering de senere årene. Det har vært riktig og viktig. Samtidig er det ikke tvil om at dette også har vært krevende for de ansatte, sier forsvarsministeren.

Omstillingen bringes nå over i en ny fase. Forsvaret skal styrkes, og samtidig skal det sikres en mer vedvarende balanse mellom oppgaver, struktur og ressurser.

Det vil de nærmeste årene, inntil tiltakene som ligger i langtidsplanen har gitt full effekt, kreves stramme prioriteringer og en målrettet felles innsats for å realisere den nye planen. For å sikre langsiktige og bærekraftige løsninger må vi se helheten i de grepene som til sammen bidrar til å bygge opp Forsvaret. Dette inkluderer tiltak for å konsentrere virksomheten, tiltak som vil bidra til intern omprioritering av ressurser og tiltak for å realisere konkrete mål for interneffektivisering.