Historisk arkiv

Forsvarsministeren takket HV-02

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Takk for innsatsen den 22. juli og i tiden etter. Dere løste oppdraget meget bra, derfor er jeg er glad for å kunne takke dere personlig, sa forsvarsminister Espen Barth Eide da han fredag 18.november besøkte innsatsstyrke Derby i HV02 under en øvelse på Heistadmoen.

Forsvarsminister Espen Barth Eide hilser på leder for innsatsstyrke Derby i HV-02, major Knut Skrede (Forsvarsdepartementet, Asgeir Spange Brekke)

Forsvarsminister Espen Barth Eide hilser på leder for innsatsstyrke Derby i HV-02, major Knut Skrede (Forsvarsdepartementet, Asgeir Spange Brekke)

- Dere håndterte oppdraget eksemplarisk og dere var på plass mye raskere en det som er ambisjonen. Krisene som oppstår blir som kjent aldri akkurat slik det øves på, men at dere øver på mange forskjellige hendelser gjør at dere er forberedt på det meste. Dere håndterte dette meget bra, og leverte over det som på papiret var forventet, sa forsvarsminister Barth Eide

Etter bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet ble innsatsstyrke Derby satt inn for å passe på flere viktige objekter i Oslo, blant annet Stortinget og Forsvarsdepartementet. Reaksjonstiden er satt til å være 24 timer, men soldatene i innsatsstyrke Derby var på plass etter halve tiden. I ettertid ønsket forsvarsministeren personlig å takke soldatene for innsatsen. Fredag 18.november skjedde møtet på Heistadmoen utenfor Kongsberg.

Først møtte statsråden ledelsen i HV-02 og fikk av dem en detaljert og inngående orientering om hendelsesforløpet og tidspunktene for når soldatene ble satt inn. Etter de innledende orienteringene møtte statsråden de ca. 250 soldatene i Derby i kantinen på Heistadmoen. Under denne delen av programmet fikk statsråden flere spørsmål om HVs fremtid, ambisjoner og målsetting.

- Torsdag 24. november vil forsvarssjef Harald Sunde legge frem sitt militærfaglige råd. Det er hans råd på hvordan Forsvaret skal organiseres og se ut i neste langtidsperiode. I det rådet kommer det også flere forslag rundt HV. Så når Stortinget i løpet av våren behandler den nye langtidsplanen vil vi få mange svar. Det jeg kan love er at det skal være klart og tydelig hva som forventes av HV og hvilke mål og ambisjoner som skal oppfylles av HV når planen er vedtatt, avsluttet forsvarsminister Espen Barth Eide.