Historisk arkiv

Styrking av det forebyggende sikkerhetsarbeidet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Regjeringen ønsker å revidere sikkerhetsloven som ble vedtatt av Stortinget i 1998. Bakgrunnen for revisjonen er samfunnets enorme endringer det siste tiåret, ikke minst innenfor det teknologiske området og hvordan informasjon i dag blir spredd.

Regjeringen ønsker å revidere sikkerhetsloven som ble vedtatt av Stortinget i 1998. Bakgrunnen for revisjonen er samfunnets enorme endringer det siste tiåret, ikke minst innenfor det teknologiske området og hvordan informasjon i dag blir spredd. Dette gjør det nødvendig med en lovrevisjon, spesielt innenfor håndtering av informasjonssikkerhet, sikkerhetsgraderte anskaffelser og personellsikkerhet.

Arbeidet ledes av Forsvarsdepartementet som er ansvarlig for sikkerhetsloven. Øvrige deltakere er Justis- og beredskapsdepartementet som har ansvar for forebyggende sikkerhet i sivil sektor, og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) som er fagdirektoratet innenfor forebyggende sikkerhet. Det etableres en referansegruppe, bestående av departementer som i særlig grad berøres av loven.

Sikkerhetsloven er et svært sentralt verktøy i arbeidet med forebyggende sikkerhet i samfunnet, slik at vi i forkant kan motvirke spionasje, sabotasje og terrorhandlinger. Arbeidet er derfor gitt høy prioritet i 2013.