Historisk arkiv

Bred enighet om de store linjene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Regjeringen tar Forsvaret på alvor. Vi ønsker et Forsvar med god balanse mellom budsjetter, struktur, ambisjoner og operativ evne. Det sikres gjennom den nye langtidsplanen for Forsvaret, som ble vedtatt i Stortinget 19. juni. Kronikk i Dagsavisen, 20. juni 2008.

Regjeringen tar Forsvaret på alvor. Vi ønsker et Forsvar med god balanse mellom budsjetter, struktur, ambisjoner og operativ evne. Det sikres gjennom den nye langtidsplanen for Forsvaret, som ble vedtatt i Stortinget 19. juni.

Av forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

Stortingets behandling av langtidsplanen viser at det er bred støtte til hovedlinjene i regjeringens sikkerhets- og forsvarspolitikk.

En samlet forsvarskomité er enig med regjeringen om at vi skal ha et klart fokus på Nordområdene. Forsvaret har en viktig rolle i en bred og helhetlig nordområdesatsing, der energipolitikk, ressursforvaltning, klima og sikkerhet henger stadig tettere sammen. Forsvarets tilstedeværelse og operative evne i nord styrkes spesielt.

Forsvarskomiteen er også enig med regjeringen om at Norge skal være en ansvarlig verdensborger, og delta med relevante militære bidrag i flerdimensjonale og integrerte operasjoner i regi av både FN og NATO.

Vi har også alle et sterkt ønske om å styrke de forsvarspolitiske båndene i Norden, ikke som et alternativ, men som et supplement til de nordiske landenes sikkerhetspolitiske tilknytning til henholdsvis NATO og EU.

Vi skal ha et forsvar som er forankret i folket, og som har verneplikt som en viktig grunnstein.

Disse fire hovedpunktene er vi enige om. For at Forsvaret skal kunne bidra til dette på en god måte over lang tid, må den operative evnen styrkes. Derfor tar vi noen ytterligere grep innenfor base- og støttestrukturen.

Operativ evne viktigst
Regjeringens hovedmål er å videreutvikle et forsvar som er i stand til å møte de utfordringene vi står overfor, i raskt skiftende omgivelser. Forsvaret skal verne om Norges sikkerhet, interesser og verdier. Da trenger vi et Forsvar i aktivitet: Vi skal ha skipene på havet, flyene i lufta og landstyrker ute i terrenget. Forsvaret skal være i stand til å takle de utfordringene som oppstår, når de oppstår. Vi skal være der det trengs, når det trengs.

Regjeringen arbeidet for å få et bredt forlik om langtidsplanen på Stortinget. Det var dessverre ikke mulig. For regjeringspartiene er det spesielt viktig at denne langtidsplanen ikke viderefører den mye omtalte ubalansen mellom struktur og tildelte midler. Dette er i grunnen alle enige om. Men vi ble ikke enige om virkemidlene. For det er et faktum at for å klare å få en god balanse, er vi nødt til å konsentrere virksomheten og slanke strukturen. Det mener regjeringen at vi har klart i den nye langtidsplanen. Vi vil bruke mer penger på det operative, og mindre på struktur.

Forutsigbarhet for alle
Derfor blir noen baser borte. Men det gir oss innsparinger som kan brukes til aktivitet i stedet for bygninger. Samtidig gir det større forutsigbarhet for personellet, det blir lettere å planlegge både for forsvarsfamiliene og forsvarskommunene. Konsentrasjonen på færre steder gir også mer robuste kompetansemiljøer.

Samtidig har det vært viktig for oss at Forsvaret fortsatt skal være i begge landsdeler. Vi beholder derfor baser for alle forsvarsgrener og Heimevernet både i nord og sør. Og vi er opptatt av at Forsvaret skal ha en god forankring i de lokalmiljøene hvor vi har virksomhet.

Det er samtidig viktig å understreke at til tross for at det ikke ble forlik, er det altså fortsatt bred enighet på Stortinget om de store linjene i sikkerhets- og forsvarspolitikken. Det viser innstillingen fra Forsvarskomiteen helt tydelig, og det er en styrke for Norge at denne brede enigheten videreføres.

I takt med omgivelsene
Langtidsplanen viderefører moderniseringen av Forsvaret som ble startet av Stoltenberg I-regjeringen. Denne moderniseringen endrer Forsvaret i takt med at verden omkring oss endrer seg. Samtidig er det er viktig for oss å bringe utviklingen av Forsvaret over i et mer stabilt og forutsigbart spor. Vi ser vi at det kan være uheldig at alle kortene blir kastet og delt ut på nytt med nye langtidsplaner hvert fjerde år. Vi vil derfor se på om videreutviklingen av Forsvaret bør organiseres på en annen måte i fremtiden.

Regjeringen ønsker et forsvar i balanse, et forsvar som er bredt forankret i samfunnet og som er klart til å løse sine oppgaver på en god måte. Norges behov for sikkerhet og trygghet er tidløst, men stadige endringer i omgivelsene stiller nye krav til Forsvaret. Med den nye langtidsplanen skal Forsvaret være godt rustet til å møte disse.

Kronikk i Dagsavisen, 20. juni 2008.