Historisk arkiv

Enighet om endring av skatteavtalene med Østerrike og Belgia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Norge har i løpet av den siste uken blitt enig med både Østerrike og Belgia om utkast til en endringsprotokoll til skatteavtalene. Nå vil det også i disse landene bli svært vanskelig for norske skattytere å skjule penger for skattemyndighetene.

Norge har i løpet av den siste uken blitt enig med både Østerrike og Belgia om utkast til en endringsprotokoll til skatteavtalene. Nå vil det også i disse landene bli svært vanskelig for norske skattytere å skjule penger for skattemyndighetene.

Østerrike og Belgia har i avtaleutkastene forpliktet seg til å gi opplysninger om nordmenns innskudd i østerrikske og belgiske banker og finansinstitusjoner. Dette innebærer at Norge kan be om slike opplysninger fra disse landenes skattemyndigheter.

- Jeg er svært fornøyd med dette gjennombruddet overfor Østerrike og Belgia. Det lukkede bankvesenet i disse to statene har bidratt til å gjøre det mulig for nordmenn å skjule midler unndratt fra skatt i utlandet. Det vil bety mye for avdekkingsmulighetene at bankene i disse to landene nå blir forpliktet til å gi kontoopplysninger når norske skattemyndigheter spør, sier statssekretær Bernt Sverre Mehammer.

Norge har sammen med andre OECD-land i mange år arbeidet for at land ikke skal kunne nekte å gi opplysninger i skattesaker under henvisning til lovgivning om bankhemmeligheter. Også G20 landene har som følge av finanskrisen lagt stort press på land med lovgivning som hindrer innsyn i bankforhold.

- Nordmenn kan etter hvert bare glemme å holde penger i disse bankene skjult for norske skattemyndigheter. Men det er selvsagt helt greit å ha konto i disse bankene, så lenge de blir oppgitt i selvangivelsen her hjemme, sier Mehammer.
Det tas sikte på at avtalene kan undertegnes i høst slik at de kan få virkning for 2010.