Historisk arkiv

Finansministeren kommenterer bruk av oljepenger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Handlingsregelen har tjent oss godt og gjør at det er stor tillit til norsk økonomi. Derfor må vi være varsomme med å endre handlingsregelen, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en kommentar til sentralbanksjefens tale i dag.

- Å holde orden i den økonomiske politikken er avgjørende. Konsekvensene av ikke å legge tilstrekkelig vekt på dette, ser vi nå i mange land rundt oss. Kostnadene kan da bli svært store. Handlingsregelen og pensjonsfondet har bidratt til at vi har klart å holde god orden i norsk økonomi. Regelen virker fordi den har tillit, og den har tillit fordi vi følger den.

Finansministeren er enig med sentralbanksjef Øystein Olsen om at flere viktige hensyn trekker i retning av å være forsiktig i budsjettpolitikken i årene framover:
- I 2009 og 2010 brukte vi budsjettpolitikken aktivt for å dempe virkningene av finanskrisen på norsk økonomi. Dette må motsvares av tilbakeholdenhet i bruken av oljeinntekter når de økonomiske utsiktene på nytt ser forholdsvis lyse ut. Det gir oss også handlingsrom til å møte dårligere tider.

- Hensynet til langsiktig bærekraft i statsfinansene tilsier isolert sett at bruken av oljeinntekter de nærmeste årene bør ligge under 4-prosentbanen. Aldringen av befolkningen har allerede begynt å slå ut i økte utgifter på statsbudsjettet, men dette blir mye mer krevende i årene framover, sier Sigbjørn Johnsen.

- Forsiktighet i budsjettpolitikken også vil lette presset på de konkurranseutsatte næringene fordi risikoen for at krona styrker seg reduseres.

Han peker på at høye oljepriser gir sterk vekst i Statens pensjonsfond. Handlingsregelen sier at ved store endringer i fondskapitalen skal konsekvensene for bruken av oljeinntekter jevnes ut over flere år. Det taler også for en forsiktig tilnærming dersom vi skulle være så heldig at fondet skulle vokse raskt de nærmeste årene på grunn av høye oljepriser.