Historisk arkiv

Riktige tiltak for finansmarkedet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Aftenposten

Bankene trenger mer egenkapital for å bedre tilgangen på finansiering. Egenkapitalen kan styrkes ved at bankene øker inntektene, reduserer kostnadene eller henter ny kapital. Statens finansfond, som Regjeringen opprettet i vår, skal bidra til å styrke bankenes kjernekapital slik at bankene forblir konkurransedyktige i innlånsmarkedet og dermed styrker sin utlånsevne, skriver statssekretær Ole Morten Geving i Aftenposten.

Aftenpostens leder hadde fredag 6. august næringslivets lånebetingelser som tema. Mange bedrifter opplever i dag strammere betingelser enn før den internasjonale finanskrisen slo inn. Rammevilkårene i banknæringen er et politisk ansvar slår lederen fast, og spør " Er det slik finansministeren ønsker at bankene skal bygge opp igjen sin egenkapital ?"

Hvis Aftenposten spør om rammevilkår er svaret at både Bankpakke 1 og   kredittpakken nettopp har hatt som mål å gjøre det mulig å komme tilbake til en mer normal situasjon i finansmarkedet. Regjeringen var tidlig ute med disse tiltakene, men vi har sett at finansnæringen har hatt behov for noe tid på å ta disse i bruk. Det har vært svært stor interesse for bytteordningen, og så langt er det blitt tildelt over 190 milliarder kroner. Ordningen har lettet bankenes finansieringsmuligheter og forholdene i pengemarkedene er blitt vesentlig bedret.

Bankene trenger mer egenkapital for å bedre tilgangen på finansiering.  Egenkapitalen kan styrkes ved at bankene øker inntektene, reduserer kostnadene eller henter ny kapital. Statens finansfond, som Regjeringen opprettet i vår, skal bidra til å styrke bankenes kjernekapital slik at bankene forblir konkurransedyktige i innlånsmarkedet og dermed styrker sin utlånsevne.

Så langt har to banker søkt Statens finansfond, men flere har meldt sin interesse. Det er viktig at bankene er føre var og bygger opp kapitalen nå. Statens finansfond har en ramme for innskudd av kjernekapital i bankene på 50 milliarder kroner, og er dermed i stand til å imøtekomme alle solide norske bankers behov for kjernekapital.

Hvis Aftenposten med sitt spørsmål mener at Regjeringen aktivt skal overstyre og blande seg direkte inn i bankenes foretningsmessige vurderinger er svaret nei. For enkeltbanker kan det godt være en klok vurdering å være restriktiv med utlån i en økonomisk uoversiktlig situasjon.

Regjeringens svar har med andre ord vært å gjøre akkurat det Aftenposten påpeker er vår oppgave; tatt det nødvendige ansvar for gode rammevilkår for at banknæringen - og norske bedrifter - skal komme gjennom finanskrisen uten varige negative virkninger. Jo flere banker som tar disse virkemidlene i bruk, jo raskere kan vi komme tilbake til en mer normal situasjon i dette markedet.