Historisk arkiv

Ikke brudd på skatteavtalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i VG

I VG 2. februar hevder leder i Pensjonispartiet, F. Sund, at Norge bryter skatteavtalen med Spania og urettmessig krever at norske pensjonister bosatt i Spania skal betale skatt til Norge. Dette er ikke riktig.

I VG 2. februar hevder leder i Pensjonispartiet, F. Sund, at Norge bryter skatteavtalen med Spania og urettmessig krever at norske pensjonister bosatt i Spania skal betale skatt til Norge. Dette er ikke riktig.

Pensjonene blir i stor grad finansiert av det offentlige. Inntekter som er finansiert av det norske fellesskapet bør bli skattlagt her også når mottakeren har flyttet ut av landet. Dermed blir det klarere likebehandling sammenliknet med norske pensjonister som betaler skatt av sin pensjon her i Norge. Innføring av kildeskatt vil også fjerne det skattehullet hvor pensjonene verken skattlegges i Norge eller i bostedsstaten. Men kildeskatten fører ikke til dobbeltbeskatning.

Det er ulike regler for skattlegging etter hvilke avtaler Norge har med de ulike bostedslandene. For eksempel sier skatteavtalen med Spania at det kun er landet pensjonisten er bosatt i som kan skattlegge pensjonen. Nordmenn som er skattemessig bosatt i Spania har dermed krav på fritak fra norsk kildeskatt på pensjoner. For å få dette fritaket er det et selvsagt krav at den enkelte norske pensjonist dokumenterer hvor han eller hun er skattemessig bosatt. Dette er i tråd med skatteavtalen Norge har med Spania. Klare og hensiktsmessige krav til dokumentasjon sikrer at det er kun de som er berettiget fritak fra norsk kildeskatt som får det. Med andre ord risikerer ikke norske pensjonister dobbeltbeskatning så lenge de kan dokumentere at de er bosatt i Spania. Enkelte har imidlertid ikke rukket å få bekreftelse fra spanske myndigheter på dette, de vil bli trukket kildeskatt frem til slik bekreftelse foreligger. Når skattefritaket så er innvilget av skattemyndighetene i forbindelse med likningen, vil skatt som allerede er trukket vanligvis bli tilbakebetalt når skatteoppgjøret er klart, det vil si i juni eller oktober i året etter inntektsåret. Imidlertid vil skattemyndighetene, når et fritak for trekk av kildeskatt er innvilget, finne en ordning som gjør at trekket kan betales tilbake før det ordinære skatteoppgjøret.