Historisk arkiv

Rødgrønn skattepolitikk har gitt jevnere fordeling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Stavanger Aftenblad

Rettferdig fordeling er et viktig mål for Regjeringens skattepolitikk. Nå bekrefter en ny rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at vi lykkes, skriver statssekretær Roger Schjerva i et avisinnlegg.

Rettferdig fordeling er et viktig mål for Regjeringens skattepolitikk. Nå bekrefter  en ny rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at vi lykkes. Skattesystemet er nå mer omfordelende enn før den rødgrønne regjeringen tok over fra de borgerlige i 2005. Omfordelingen via skattesystemet er tilbake på nivåer som en hadde på 90-tallet. Det vil si før fordelingen ble svekket under den Høyre-ledede regjeringen på begynnelsen av 2000-tallet.

De fleste med vanlige og lave inntekter har fått skattelettelser, mens de 30 prosentene med høyest inntekt i gjennomsnitt har fått økt skatt. De største skjerpelsene har kommet for de aller mest velstående. Vanlige folk har derfor kommet godt ut av Regjeringens skattepolitikk de siste åtte årene. I følge SSB er det særlig innføringen av utbytteskatten og justeringene i formuesskatten som har bidratt til at skattesystemet nå har blitt mer omfordelende.

Også pensjonistene har kommet bra ut, med betydelige skattelettelser. I gjennomsnitt er det bare de 10 prosent av pensjonistene med høyest inntekt som har fått høyere skatt siden 2005. En viktig årsak til lettelsene er endringene i pensjonsskattereglene fra 2011, som samlet sett både ga lavere skatt for pensjonistgruppen som helhet, men også bidro til en jevnere fordeling.

Skattesystemet er bare ett virkemiddel for å utjevne forskjeller. Minst like viktig for omfordelingen er det hvordan skatteinntektene brukes. Tiltak som et godt og fullt utbygd barnehagetilbud, en offentlig skole og helsevesen av høy kvalitet og et godt studiefinansieringssystem bidrar til å utjevne sosiale forskjeller. Offentlige overføringsordninger som gir inntektssikring ved sykdom, arbeidsledighet eller alderdom er helt grunnleggende. 

Det er fortsatt mye vi kan gjøre for å skape større likhet i muligheter og levekår både i skattepolitikken og i innrettingen av velferds- og overføringsordninger. Drivkreftene for ulikhet er sterke. Derfor må politikken som har vært ført de siste åtte årene fortsette med uforminsket styrke.