Historisk arkiv

Utfordringer og valgmuligheter for norsk økonomi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Norge har et høyt inntektsnivå, små inntektsforskjeller og vi kommer godt ut på internasjonale målinger av livskvalitet. Kombinasjonen av god vekstevne, jevn fordeling og gode offentlige ordninger er sentrale kjennetegn ved den norske samfunnsmodellen. Likevel står også vi overfor utfordringer.

 

Netto nasjonalformue per innbygger. 2010. Prosent

Kilde: Finansdepartementet.

Norge har et høyt inntektsnivå, små inntektsforskjeller og vi kommer godt ut på internasjonale målinger av livskvalitet. Kombinasjonen av god vekstevne, jevn fordeling og gode offentlige ordninger er sentrale kjennetegn ved den norske samfunnsmodellen. Likevel står også vi overfor utfordringer. Perspektivmeldingen 2013 drøfter noen av dem. Aldring av befolkningen og utfasing av petroleumsvirksomheten, står sentralt.

Vårt høye inntektsnivå skyldes først og fremst at vi bruker arbeidskraft og produksjonsmidler på en mer effektiv måte enn før. Norge ville aldri nådd dagens velstandsnivå uten samhandel med andre land. Et lite land som Norge har spesielt stort utbytte av den arbeidsdelingen internasjonal handel gir mulighet for.

Norge har høy sysselsetting og lav ledighet. Fra 1970 til i dag er yrkesaktiviteten økt betydelig som følge av kvinners økte deltakelse i det betalte arbeidslivet. Bred deltakelse i arbeidslivet bekjemper fattigdom, hever folks levestandard og bedrer livskvaliteten. Høy sysselsetting gjør oss også bedre rustet til å møte velferdsutfordringer i framtiden. Vår felles arbeidsinnsats er grunnlaget for velferdssamfunnet.

De siste 40 årene har petroleumsvirksomheten satt sitt preg på utviklingen i norsk økonomi. Den særlig høye lønnsomheten i næringen gir en betydelig etterspørsel etter varer og tjenester fra fastlandsøkonomien og gir staten store inntekter. Etterspørselen fra petroleumsnæringen vil etter hvert gå ned, men det er usikkert når og hvor raskt det vil skje.

Det ligger an til at staten i lang tid framover fortsatt vil få betydelige inntekter fra petroleumsvirksomheten. Disse spares i Statens pensjonsfond utland. Bruken av inntektene følger handingsregelen for finanspolitikken.

Stigende levealder fører til at befolkningen gradvis vil eldes både i Norge og i de fleste andre industriland. Stigende levealder er et tegn på et godt samfunn. Samtidig kan det bli en utfordring for arbeidsinnsats og statsfinanser hvis avgangsalderen fra arbeidslivet ikke endrer seg tilsvarende.

Selv om avkastningen av pensjonsfondet gir et viktig bidrag til å finansiere offentlig sektors utgifter, er fondet langt fra stort nok til å løse utfordringene ved en aldrende befolkning. Virksomheten i fastlandsøkonomien er hovedgrunnlaget for produksjon, sysselsetting og inntekt. Vår nasjonalformue består først og fremst av verdien av det arbeidet vi utfører – i dag og i framtiden, jf. figuren over.