Historisk arkiv

Utfordringer og valgmuligheter for videreutvikling av velferdsordningene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Analysene i Perspektivmeldingen 2013 viser at det er behov for å styrke offentlige finanser for å møte de økte utgiftene som følger med en aldrende befolkning. En viktig årsak til utfordringene for offentlige finanser er at vi lever stadig lenger. Et nærliggende svar er at vi da også står i arbeidslivet lenger.

Antall arbeidede timer per innbygger i alderen 15-74 år. Referanseforløp og forløp som balanserer offentlige budsjetter

 
Kilder: Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrå.



Analysene i Perspektivmeldingen 2013 viser at det er behov for å styrke offentlige finanser for å møte de økte utgiftene som følger med en aldrende befolkning. En viktig årsak til utfordringene for offentlige finanser er at vi lever stadig lenger. Et nærliggende svar er at vi da også står i arbeidslivet lenger. Dette vil kunne ha en særlig gunstig effekt: Skattegrunnlagene blir større når flere er i jobb, og trygdeutgiftene kan reduseres dersom færre trenger trygd. Det er derfor viktig å legge til rette for at alle som kan, deltar i arbeidslivet. Tiltak for utsatt avgangsalder, høyere gjennomsnittlig arbeidstid og best mulig inkludering av grupper med lav deltakelse i arbeidsmarkedet peker seg ut.

Noen tiltak kan både styrke offentlige finanser og bedre økonomiens funksjonsmåte. Miljøavgifter gir inntekter på offentlige budsjetter, samtidig som de vrir ressursbruken i samfunnet i riktig retning. Tiltak som bedrer bruken av ressurser i offentlig tjenesteproduksjon, kan gi rom for bedre tjenester til samme eller lavere kostnader.

Tiltak som styrker budsjettene til offentlig forvaltning, kan også innebære vanskeligere avveiinger. Høyere skattesatser kan svekke insentivene til å arbeide eller investere, mens økte brukerbetalinger kan skape større forskjeller. Alternativt kan utgifter bringes ned ved å redusere standarden på tjenester eller nivået på overføringer, eller ved å gi færre mennesker rett til dem.

På enkelte områder vil det ta tid fra endringer besluttes til en ser de fulle virkningene i økonomien og på offentlige budsjetter. Store og brå endringer i trygdeordninger, velferdstjenester eller skattesystemet kan samtidig gi betydelige omstillingskostnader for husholdninger og bedrifter. Nødvendige justeringer bør derfor foretas med en gjennomtenkt innfasing.

Vår samfunnsmodell gir oss et godt utgangspunkt for å håndtere de statsfinansielle utfordringene. Erfaringer både fra Norge og andre land viser at det er mulig å foreta justeringer i inntekter og utgifter som over tid gir en vesentlig styrking av de offentlige finansene. Det er viktig å motvirke ubalanser og bygge opp reserver i gode tider. Alternativet kan bli mangel på handlefrihet i den økonomiske politikken med påfølgende brå og kraftige nedskjæringer i viktige velferdstilbud senere.