Historisk arkiv

Rigmor Aaasruds åpningstale til Haugtun Omsorgssenter – USH i Oppland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Haugtun Omsorgssenter, Gjøvik 15. sept. 2008.

Kjære alle sammen

• Det er en stor glede for meg å markere åpningen av Haugtun Omsorgsenter som nytt undervisningssykehjem i Oppland fylke. 

• Dette er en viktig dag som innleder den framtidig satsing på fag - og kompetanseutvikling i Oppland fylke og deres 26 kommuner.

• Jeg vet at Haugtun Omsorgssenter har vært med i Undervisningssykehjemsprosjekter allerede fra 1998, og blant annet utviklet veileder for sykepleierfaglig dokumentasjon og modeller for systematisk refleksjon som kompetansehevende metode.  På bakgrunn av disse erfaringene og deres gode søknad ble Haugtun Omsorgssenter den 04.oktober i fjor tildelt tittelen som Undervisningssykehjem i Oppland. Nå er leder (Kristin Haugen) på plass, og i dag er altså den offisielle åpningen av undervisningssykehjemmet.

• Jeg er kjent med at Haugtun omsorgssenter som nytt Undervisningssykehjem er opptatt av å løfte det geriatriske omsorgsarbeidet og at dere har et aktivt og tett samarbeid med Høgskolen i Gjøvik. Dere spenner vidt i satsingsområder for tiden framover.  Dere vil satse på å styrke demensomsorgen, blant annet gjennom utarbeidelse av egen demensplan. Det er også gledelig at dere deltar i samarbeidsprosjektet for å styrke den etiske kompetanse blant ansatte i tjenestene og at dere vil fokusere på viktige områder som rehabilitering og IKT.

• Jeg tror deres arbeid vil kunne bidra til fag- og kompetanseheving for ansatte i sykehjem og hjemmetjenesten i kommunene i Oppland fylke, og til landets kommuner og fylker forøvrig .

• Så gratulerer med tittelen som undervisningssykehjem i Oppland fylke og lykke til med det viktige arbeidet dere nå står overfor med å utvikle Haugtun omsorgssenter som nytt undervisningssykehjem!

• Ett av de overordnede målene med undervisningssykehjemmene har vært å sikre spredning til hele landet gjennom å etablere minst ett satellittundervisningssykehjem i hvert fylke. Den målsettingen nådde vi i april i år, da Glemmen sykehjem ble undervisningssykehjem i Østfold.

• Vi har nå til sammen 25 undervisningssykehjem i landet (i noen fylker er det flere sykehjem som samarbeider om satellittfunksjonen), fra Karasjok i nord til Songdalstunet i sør. Det betyr at vi har 25 viktige ressurssentra, med ansvar for undervisning, fag- og kompetanseutvikling og forskning i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Det skal vi være stolte og glade for.

• Det har vært et langsiktig og grundig arbeidet med å utvikle undervisningssykehjem som et landsomfattende kompetansehevende tiltak.  Undervisningssykehjem ble introdusert i Norge i 1997, startet som et prøveprosjekt i 1999 og ble endret til en permanent satsing i 2004.  I løpet av de siste 10 årene har det blitt en gradvis økning i antallet undervisningssykehjem og i dag har altså alle fylker et slikt kompetansesenter.

• Samfunnet trenger undervisningssykehjemmene. De kommunale helse- og omsorgstjenesten trenger undervisningssykehjemmene.

• Vi vet at samfunnet står overfor krevende omsorgsutfordringer i framtida. Disse utfordringene må vi møte ved å sikre god rekruttering, høy kompetanse og stabil bemanning i de kommunale helse- og omsorgstjenestene.

• Målsettingene med undervisningssykehjemmene er å heve kvaliteten og styrke kompetansen i omsorgstjenestene, både gjennom å stimulere til fagutvikling og forskning, utvikle gode læremiljøer, bidra til å styrke og rekruttere kompetente medarbeidere, og heve omsorgsarbeidets faglige nivå og prestisje.

• Arbeidet i undervisningssykehjemmene har gjennom disse årene båret mange og gode frukter. Undervisningssykehjemmene kan vise til gode resultater når det gjelder rekruttering av kompetent personale, blant annet sykehjemsleger. Det har dessuten vært gjennomført et betydelig antall fagutviklingsprosjekter og jeg vet at arbeidet i undervisningssykehjemmene er preget av stort lokalt engasjement fra mange kunnskapsrike og kreative medarbeidere. (Fra evaluering foretatt i 2003 av Ingar Pettersen og co as)

• Undervisningssykehjemmene driver et dynamisk og prosessuelt arbeid, der erfaringer som høstes bidrar til nye ideer og prosjekter, og reformulering av mål og oppgaver. Det er nå under utarbeidelse en strategi for undervisningssykehjem for perioden 2008- 2010. Utfordringene videre er blant annet å sikre spredning av kunnskap og faglige ferdigheter, til hele den kommunale omsorgstjenesten.

• Avtalen om oppfølgingen av Omsorgsplan 2015, som ble inngått mellom regjeringspartiene, Krf og Venstre i november i fjor understreker videre betydningen av kompetansespredning til alle tjenestene i omsorgskjeden.

• Partene sier i avtalen at de er enige om å utvikle prosjektet ”Undervisningshjemmetjenester” etter modell fra undervisningssykehjemmene. Og Songdalstunet, Hovedundervisningssykehjem i Helseregion Sør, er nå i år i ferd med å iverksette et pilotprosjekt med fokus på helse- og omsorgstjenesten i sin helhet.

• I juni i år ble fire nye senter for omsorgsforskning etablert, og i dag har alle landets helseregioner et omsorgsforskningssenter.  Sentrene skal bidra til å styrke praksisnær forskning og utvikling, drive forskningsformidling og bidra til kompetanseheving innen omsorgssektoren. Vi ønsker at fou- sentrene utvikler samarbeid med Undervisningssykehjemmene i regionen, slik at fagmiljøene i samarbeid kan bidra til å styrke den praksisnære forskningen og sikre fag -og kompetanseutvikling blant ansatte i de kommunale tjenestene.

• I region Øst er Høgskolen i Gjøvik både regionalt fou- senter og nasjonal koordinator for alle omsorgsforskningssentrene. Jeg følger arbeidet i Gjøvik med glede, og ser at dere allerede har utviklet gode faglige nettverk og igangsatt en rekke nyttige prosjekter.

• En av utfordringene vi står overfor i helse - og omsorgstjenesten er å sikre en god samhandlingen mellom tjenestenivåene Regjeringen har denne høsten iverksatt en ny samhandlingsreform som skal bidra til å bedre samhandling mellom spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse - og omsorgstjenesten. Arbeidet skal særlig legge vekt på økonomiske og juridiske grep som kan gjøre at samhandlingen skjer på grunn av og ikke på tross av systemene. Vi skal se på ulike forhold som finansiering, lovverk, organisering, kommunikasjon og IKT.

• Når vi nå jobber med samhandling er det også naturlig å se på arbeidet ved landets Undervisningssykehjem, og deres prosjekter knyttet til samhandlingstiltak og kompetansehevende tiltak både mellom tjenestenivåene og internt i kommunene. Vi vet blant annet at det er satt i gang mange ulike fagutviklingsprosjekter, der målsettingene er å sette de kommunale tjenestene bedre i stand til å ta i mot nye brukergrupper med sammensatte og langvarige somatiske og psykiske lidelser.  

• Jeg ser med glede og forventning på det videre arbeidet i Haugtun omsorgssenter og i alle landets undervisningssykehjem. Jeg ønsker dere lykke til videre med utviklingen av Undervisningssykehjemmet her i Oppland og med det viktige arbeidet dere står i hver dag! Takk for meg - og igjen gratulerer med dagen!