Historisk arkiv

Mer penger til omsorgsforskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Regjeringen foreslår 3 millioner kroner i ekstrabevilgninger til omsorgsforskning allerede i årets budsjett. I tillegg er det foreslått 5 millioner kroner over statsbudsjettet for 2007.

Regjeringen har i Stortingsmelding nr. 25 (2005-2006) Mestring, muligheter og mening - framtidas omsorgsutfordringer lagt vekt på at det er behov for mer forskning i omsorgssektoren. Regjeringen foreslår derfor nå 3 millioner kroner i ekstrabevilgninger til omsorgsforskning allerede i årets budsjett. I tillegg er det foreslått 5 millioner kroner over statsbudsjettet for 2007.

Regjeringens satsning på forskning skjer i samarbeid med Norsk Pensjonistforbund, som bidrar med ytterligere 1 million kroner i 2007. Som et ledd i styrkingen av helse- og omsorgsforskningen åpnes i dag Senter for omsorgsforskning på Gjøvik. 

- Den økte satsingen med 8 millioner kroner til omsorgsforskning er viktig for kvaliteten på omsorgstjenesten og for bedre helse- sosialutdanning, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad. 

Regjeringen har i høst lagt fram Stortingsmelding nr. 25 (2005-2006) Mestring, muligheter og mening - framtidas omsorgsutfordringer. Bakteppet for meldingen er at Norge, sammen med store deler av verden, vil oppleve en kraftig vekst i antall eldre med behov for omsorgstjenester. I Norge inntreffer veksten først fra rundt 2020. Dette gir oss 15 år til forberedelser. Kvalitetsutvikling og kompetanseheving bygd på forskningsbasert kunnskap er hovedstrategier for å møte utfordringene. Dette vil komme både helse- sosialutdanningene og kommunene til gode.

- Det skjer mye bra arbeid for å styrke kvaliteten lokalt i den enkelte kommune, men vi har for lite fokus på å lære av erfaringene. Å omdanne konkret erfaring til kunnskap som grunnlag for fagutvikling, organisering, prioritering og ledelse er en viktig oppgave for forskningen, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Regjeringens satsing på forskning skjer med støtte fra flere viktige aktører. Økt forskningsinnsats inngår i den nye kvalitetsavtalen for helse- og omsorgstjenesten inngått mellom KS og regjeringen. I tillegg bidrar Norsk Pensjonistforbund med midler til forskning gjennom Einar Strands forskningsfond.

Helse- og omsorgsministeren gir stor honnør til Pensjonistforbundet som gjennom økonomisk støtte fra Einar Strands forskningsfond tar et viktig ansvar for utviklingen av framtidas helse og omsorgstjenester.  - Det er også viktig at vi står sammen med kommunesektoren om å satse mer på forskning. Kvalitetsavtalen inngått mellom KS og regjeringen bekrefter dette, sier Brustad.

I omsorgsmeldingen, lagt fram for Stortinget tidligere i høst, foreslår regjeringen å bidra til etablering av forsknings- og utviklingssentre for omsorgsforskning ved et utvalg av landets høgskoler. FOU- senterne vil ha nærhet til kommunene der omsorgstjeneste utøves og til utdanningen av viktige grupper helse- og sosialpersonell ved høgskolene.

Statssekretær Rigmor Aasrud åpner i dag det første Senter for omsorgstjenesteforskning ved Høgskolen på Gjøvik. Gjøvik skal ha en nasjonal og koordinerende rolle i arbeidet med å etablere flere sentre. Norges Forskningsråd vil komme tilbake til hvordan andre høgskoler skal gå fram for å kunne oppnå støtte til etablering av tilsvarende sentre for omsorgsforskning.