Historisk arkiv

Brukermedvirkning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Sterke bruker- og pårørendeorganisasjoner, lokale brukermiljøer og reell brukermedvirkning er en forutsetning for å oppfylle intensjonene i Opptrappingsplanen for psykisk helse. Informasjon og innflytelse fra pasienter og pårørende er viktig for kvaliteten i behandlingen, og har en egenverdi for pasienter og pårørende.

Sterke bruker- og pårørendeorganisasjoner, lokale brukermiljøer og reell brukermedvirkning er en forutsetning for å oppfylle intensjonene i Opptrappingsplanen for psykisk helse (1999-2008). Informasjon og innflytelse fra pasienter og pårørende er viktig for kvaliteten i behandlingen, og har en egenverdi for pasienter og pårørende.

Det gis over Opptrappingsplanen for psykisk helse tilskudd til bruker- og pårørendeorganisasjoner innen psykisk helse. Brukermedvirkning er en lovfestet rettighet, og er regulert i flere lover.

Det stilles årlig vilkår om brukermedvirkning til kommunene i forbindelse med utbetaling av øremerkede midler fra Opptrappingsplanen. I Sosial- og helsedirektoratets rundskriv for 2006 (IS-1/2006) er systematiske brukertilbakemeldinger særlig framhevet. Fylkesmannen vurderer om vilkåret er innfridd før utbetalingen til kommunene blir gjort.  KS har utviklet et kvalitetsverktøy til bruk i kommunene; ”Verktøy for måling av kvalitet i tjenester til innbyggere med psykiske lidelser”, som er tilgjengelig på www.bedrekommune.no

Det er utarbeidet en plan for brukermedvirkning med mål, anbefalinger og tiltak for å fremme brukermedvirkning innen psykisk helsefeltet (Rapport IS-1315). Det er videre utarbeidet en tiltaksplan for pårørende til mennesker med psykiske lidelser (Rapport IS-1349). Målet med tiltaksplanen er å støtte pårørende og hindre unødvendige belastninger og sykdom. Ved å endre praksis og legge til rette for pårørendes deltakelse i behandlingen, kan pårørendes kunnskap og erfaringer tas i bruk. 

Rapportene er tilgjenglig på Helsedirektoratets nettside