Historisk arkiv

Skjerpet straff for familievold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Strafferammen for vold i nære relasjoner heves fra to til tre års fengsel. Grove tilfeller kan straffes med fengsel inntil seks år. – Et effektivt straffebud som retter seg mot voldsutøveren, er et viktig virkemiddel i kampen mot vold i nære relasjoner, sier justisminister Knut Storberget.

Pressemelding

Nr.: 92 – 2005
Dato: 21.12.2005

Skjerpet straff for familievold

Regjeringen ønsker å skjerpe strafferammen for vold i nære relasjoner. Strafferammen heves fra to til tre års fengsel. Grove tilfeller kan straffes med fengsel inntil seks år.

– Et effektivt straffebud som retter seg mot voldsutøveren, er et viktig virkemiddel i kampen mot vold i nære relasjoner, sier justisminister Knut Storberget.

I statsråd i dag besluttet regjeringen å sanksjonere og sette i kraft et nytt straffebud mot vold i nære relasjoner.

Fra nyttår trer et nytt opprustet straffebud mot familievold i kraft. Straffeloven § 219 er betydelig modernisert og omredigert. Anvendelsesområdet for bestemmelsen er utvidet, blant annet ved at fraskilte ektefeller, stebarn og slektninger i rett oppstigende linje også vernes. Det stilles ikke krav om husstandstilhørighet, og heller ikke krav om at krenkelsen må ha hatt et skaderesultat på offerets legeme eller sjel.

Det er gjerningspersonens langvarige terrorisering og mishandlingen av den nærstående som utgjør det straffverdige ved handlingen. Mens § 219 i dag ofte brukes sammen med straffelovens generelle bestemmelser om legemskrenkelser, skal ny § 219 som hovedregel brukes alene ved familievold. Strafferammen heves derfor fra to til tre år. Grove tilfeller straffes med fengsel inntil seks år.