Historisk arkiv

Enklere for asylsøkere å delta i frivillig arbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisdepartementet har endret utlendingsforskriften slik at det blir enklere for asylsøkere å delta i frivillig arbeid. Dette vil bidra til økt frivillig deltakelse i lokalmiljøene og motvirke passivisering i mottakene.

– Uavhengig om det gjelder et idrettslag eller en humanitær organisasjon, vil Regjeringen sikre at asylsøkere skal ha anledning til å være med på dugnadsarbeid, besøkstjeneste eller andre sosiale tjenester for barn, eldre og funksjonshemmede. For asylsøkere på mottak vil det kunne oppleves som berikende og nyttig å kunne delta i frivillig arbeid, sier justisminister Knut Storberget.

Endringen innebærer en regulering av adgangen for asylsøkere til å utføre frivillig vederlagsfritt arbeid for humanitære, ideelle eller religiøse organisasjoner, idrettslag og lignende. For utlendinger i Norge vil det ikke være krav om oppholdstillatelse for å delta i slikt frivillig arbeid.  Formålet med endringen er å sikre at det ikke er strengere rammer for adgangen til frivillig innsats for asylsøkere og andre uten oppholdstillatelse, enn hva som eventuelt er nødvendig ut fra andre hensyn.

– Det frivillige Norge gjør en stor og viktig innsats i lokalmiljøene rundt omkring i landet. For Regjeringen er det viktig å føre en helhetlig frivillighetspolitikk som legger til rette for at alle kan delta. Jeg er opptatt av at ikke regelverket setter unødvendige hindringer for en aktiv tilværelse for asylsøkere i mottak og andre som har saker til behandling, sier Knut Storberget.

Justisdepartement har vært i dialog med Røde Kors og Frivillighet Norge for å legge til rette for at også asylsøkere kan delta i det viktige frivillige arbeidet som utføres i regi av disse organisasjonene. President i Røde Kors, Sven Mollekleiv, er fornøyd med at asylsøkere nå får lov til å være frivillige mens saken deres behandles.

– For mange kan det å gjøre en frivillig innsats være en god måte å aktivisere seg og finne innhold i hverdagen, når man ikke har muligheten til å jobbe. Nå får de anledning til å være hjelpsomme, kunne bry seg, kort og godt ta del i det frivillige arbeidet som alle andre i samfunnet, sier Mollekleiv.