Historisk arkiv

OECD anbefaler ikke karakterer på barnetrinnet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

- Høyre feilinformerer når de påstår at OECD anbefaler karakterer på barnetrinnet. Det OECD derimot påpeker, er at elevvurderingen kan styrkes både på mellomtrinnet og ungdomstrinnet. Det vil jeg gjøre noe med, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

- Høyre feilinformerer når de påstår at OECD anbefaler karakterer på barnetrinnet. Det OECD derimot påpeker, er at elevvurderingen kan styrkes både på mellomtrinnet og ungdomstrinnet. Det vil jeg gjøre noe med, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

OECD anbefaler ikke bruk av karakterer på mellomtrinnet. Ekspertgruppen er derimot opptatt av hvordan elevvurdering kan brukes for å skape en forståelse hos elevene om hvor de står faglig og å styrke overgangen til ungdomstrinnet.

OECD mener elevvurderingen kan styrkes både på mellomtrinnet og ungdomstrinnet; på mellomtrinnet ved å gi elevene økt forståelse for deres faglige nivå, og på ungdomstrinnet ved å kombinere bruken av karakterer med beskrivende tilbakemeldinger og faglige begrunnelser.

- Jeg er opptatt av at elevene skal ha gode tilbakemeldinger på sitt arbeid. Det er nødvendig for motivasjon og læring. Foreldre og foresatte skal være trygge på hva barna mestrer og hvordan de kan strekke seg enda lenger i fagene. Det er en høyt prioritert oppgave i Kunnskapsdepartementet å utvikle en god vurderingskultur i norsk skole. Karakterer kan være en del av denne vurderingen, men et tall kan aldri være en tilstrekkelig tilbakemelding for bedre læring, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

- I ungdomsskolen har karakterer den funksjonen at de ligger til grunn for opptak i videregående skole. På barneskolen har karakterer ingen slik rolle, og her gir andre vurderingsformer langt mer og bedre informasjon til elever og foreldre.

Grundige tilbakemeldinger er svært viktig for elevene, for å sikre god framdrift i læringen. Disse tilbakemeldingene må inneholde informasjon om hvordan elevene står i de ulike fagene, om hva elevene mestrer, om hva som må til for at de skal mestre bedre.

Les mer i melding til Stortinget om ungdomstrinnet punkt 8.2

Les mer i OECDs anbefalinger som ble publisert 29. april på regjeringen.no
Den fullstendige rapporten med utdypninger og begrunnelser blir offentliggjort 7. juli.