Historisk arkiv

Nye krav til politiattest for den som skal tilsettes i barnehage

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kongen i statsråd har i dag vedtatt endringer i barnehagelovens regler om politiattest. De nye reglene om politiattester skal bidra til at barnehageeier får opplysninger som er nødvendig for å kunne vurdere om en person er uegnet til å arbeide i barnehage. Lovendringene trer i kraft fra 1. august 2013.

-Formålet med lovendringen er å trygge barna i barnehagen og gi foreldrene tillit til at barna ikke tas hånd om av voksenpersoner som er uegnet til å ha ansvar for barn, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Lovendringen harmoniserer barnehagelovens regler om krav til politiattest med politiregisterloven som Stortinget har vedtatt.  Politiattester med hjemmel i barnehageloven vil med lovendringene vise om vedkommende er ”siktet, tiltalt, har vedtatt forelegg eller er dømt” for vesentlig flere lovbrudd enn det som var tilfelle tidligere. De nye kravene innebærer at narkotikaforbrytelser, seksualforbrytelser, samt vold-, og ransforbrytelser vil fremgå av politiattesten. Det vil fortsatt være et ubetinget yrkesforbud for personer som har begått seksuelle overgrep mot mindreårige.

-Vi har et ansvar for at barn er trygge i barnehagen og at personer som er uegnet ikke tilsettes. Med denne lovendringen får barnehageeier et vesentlig bedre og bredere grunnlag for å vurdere om en søker kan tilsettes i barnehagen, sier Kristin Halvorsen.

Rapportering av tjenestedata fra kommunale barnehager

Barnehageloven endres slik at også kommunale barnehager får plikt til å rapportere tjenestedata. Rapportering av tjenestedata, herunder informasjon om åpningstid, andel styrere og pedagogiske ledere med godkjent førskolelærerutdanning, andel assistenter og leke- og oppholdsareal per barn skal sikre atnasjonale myndigheter har data som er nødvendig for å følge utviklingen i barnehagene etter overgangen til rammefinansiering av sektoren.