Historisk arkiv

Fem løfter til læreren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kjære lærer. Vi skal holde løftene, sikre at dere blir flere og gi dere den tilliten dere fortjener. For det finnes ingen annen vei til mer og bedre læring.

Av kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell og forskning og høyere utdanningsminister Tora Aasland

Erik Sølvbergs ”Ti bud til læreren”(Aftenposten 8.februar) har flere gode poenger. Vi deler hans tillit til at læreren og hans forhold til elevene er avgjørende for god og engasjerende læring. Regjeringen styrker derfor lærerens rolle i skolen. Sølvberg etterlyser politikere som er opptatt av innhold, som jobber mot byråkrati og med en klar støtte til læreren. Det får han nå, og denne gangen spiller vi på lag. Det viktigste kan oppsummeres i fem løfter til dagens og morgendagens lærere.

 

Du skal føle deg godt forberedt på virkeligheten

Ingen skal oppleve ”praksissjokket”. Derfor styrker vi pedagogikk og praksis i utdanningen, og sørger for at alle får en erfaren lærer som mentor den første tida i skolen. Møtet med skolen skal være en god opplevelse.

Du skal få mer tid til formidling

Undervisningstida di skal ikke spises opp av andre gjøremål, og et tidsbrukutvalg skal hjelpe oss med ryddingen. Vi må i årene framover også sørge for at flere yrkesgrupper kommer inn i skolen og avlaster lærerens oppgaver: For du skal få tid til det du liker best, å være i klasserommet med elevene.

Du skal få mer fagkunnskap

Å undervise en syvåring og en fjortenåring byr på ulike faglige utfordringer. Derfor lager vi nå to løp i lærerutdanningen, og bygger gradvis ut flere mastergradsutdanninger for grunnskolen; 800 flere plasser innen 2014. Og du skal få faglig påfyll gjennom hele karrieren. Ikke som småkurs her og der, men som mer omfattende faglig fordypning, for nå kommer den første systematiske satsinga på videreutdanning for lærere.

Du skal få bedre elevkunnskap

Lærerutdanninga har manglet en pedagogisk overbygning, men nå skal pedagogikk og elevkunnskap med ett års omfang, være obligatorisk for begge grunnskoleutdanningene. Faget skal gi nødvendig fagkompetanse og være praksisrettet. Dette vil styrke evnen til å formidle og inspirere, og gjøre det enklere å håndtere elevenes sosiale vansker.

Du skal få bedre samspill og støtte fra rektor

Alle nytilsatte rektorer og de som ikke har denne utdanningen fra før, skal tilbys ”rektorskole”. Rektor skal være pedagogisk leder med øye for livet i klasserommet. Vi vil gi rektor tilbake til læreren og læreren tilbake til elevene.  

Kjære lærer. Vi skal holde løftene, sikre at dere blir flere og gi dere den tilliten dere fortjener. For det finnes ingen annen vei til mer og bedre læring.