Historisk arkiv

Flertallet av høringsinstansene ønsker videreføring av statskirken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

- 57 prosent av kommunene og de lokalkirkelige rådene ønsker at Den norske kirke blir videreført som en statskirke. 32,7 prosent går inn for en avvikling av statskirkeordningen, sier kultur- og kirkeminister Trond Giske. (25. januar 2007)

Pressemelding

Nr.: 09/07
Dato: 25.01.2007

Flertallet av høringsinstansene ønsker videreføring av statskirken

- 57 prosent av kommunene og de lokalkirkelige rådene ønsker at Den norske kirke blir videreført som en statskirke. 32,7 prosent går inn for en avvikling av statskirkeordningen, sier kultur- og kirkeminister Trond Giske.

Kirkeministeren presenterte i dag en rapport fra Stiftelsen Kirkeforskning (KIFO), som på oppdrag av Kultur- og kirkedepartementet har oppsummert høringsuttalelsene fra høringen om NOU 2006: 2 Staten og Den norske kirke. Rapporten sammenfatter høringssvarene fra kommunene og de lokalkirkelige rådene. Rapporten bygger på om lag 90 prosent av de 1750 svarene som har kommet inn.

- Flere av høringsinstansene gir uttrykk for at det er vanskelig å forholde seg til spørsmålet om statskirkeordningen skal videreføres eller avvikles. Det er uklarhet om og varierende oppfatninger av hva begrepet statskirke innebærer, sier kirkeministeren.

På spørsmål om den framtidige juridiske forankringen av Den norske kirke, går 55 prosent av høringsinstansene inn for en grunnlovsforankring tilsvarende dagens ordning. 34 prosent ønsker en lovforankret folkekirke som flertallet i Gjønnes-utvalget anbefalte.

Nesten 85 prosent av menighetsrådene har sendt inn svar i høringsrunden om forholdet mellom staten og Den norske kirke. Oppslutningen er noe høyere enn ved forrige høring om samme tema.

KIFO vil midten av mars levere en analyse av den samlete høringen.

Rapporten fra Kirkeforskning (KIFO)vedlegg

Kultur-og kirkeministerens presentasjon av høringssvarene på pressekonferanse 25. januar 2007.