Historisk arkiv

Tilsvaret ble sendt til Aftenposten 26.08.2011.

Riktig å prøve e-valg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

- Den som har påvirket noen til å stemme mot vedkommendes vilje, kan ikke være sikker på velgeren har stemt som befalt. Velgeren kan stemme på nytt flere ganger og kan også avgi papirstemme i valglokalet, påpeker statssekretær Dag-Henrik Sandbakken i dette tilsvaret.

Martin Bekkelund stiller i Aftenposten 27. august spørsmål om forsøket med elektronisk valg i 10 utvalgte kommuner. Han mener e-valg rokker ved valgordningens troverdighet, og er spesielt bekymret for at velgeren skal bli utsatt for press og ikke skal få stemme alene.

Krav om reelt hemmelig valg og å forhindre utilbørlig påvirkning er en utfordring ved stemmegivning via Internett. Kravet til hemmelig valg fremgår både av nasjonal og internasjonal rett. Nå er det delte oppfatninger om hvor langt myndighetenes forpliktelser strekker seg. Skal myndighetene garantere hemmelig valg? Noen mener at vi har plikt til å garantere hemmelighold, andre at det er tilstrekkelig at vi påser at velgernes rett til å stemme hemmelig blir ivaretatt.

For meg er utgangspunktet helt klart: Valglovens krav til hemmelig valg gjelder. Valgloven bygger på internasjonale forpliktelser, og gjelder også ved elektronisk stemmegivning. For å få det til må en del forutsetninger oppfylles:

  • Elektronisk stemmegivning er bare et supplement til stemmegivning i valglokalet. Alle kan stemme i et valglokale.
  • E-valg skal bare foregå på forhånd, ikke på valgdagen.
  • Velgere som stemmer elektronisk, kan stemme om igjen så mange ganger de ønsker.
  • En papirstemme avgitt i et valglokale, vil alltid annullere en elektronisk stemme.
  • I tillegg er det etablert en pålitelig teknisk løsning.


Den som har påvirket noen til å stemme mot vedkommendes vilje, kan ikke være sikker på velgeren har stemt som befalt. Velgeren kan stemme på nytt flere ganger og kan også avgi papirstemme i valglokalet.

Det er flott dersom forsøket fører til økt valgdeltagelse, men dette er ikke bakgrunnen. Bedre tilgjengelighet er den viktigste grunnen. Blant annet kan enkelte funksjonshemmede ha problemer med å komme seg til et valglokale og å stemme uten å be om hjelp.

Forsøket blir fulgt nøye av OSSE. Forsøket skal også evalueres. Evalueringen skal legges fram for Stortinget som skal vurdere om det eventuelt bør legges til rette for elektronisk stemmegivning i større skala.