Historisk arkiv

Tilsvar til Fremskrittspartiet

Bevar småkommunetilskuddet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Å fjerne småkommunetilskuddet, slik Fremskrittspartiet foreslår, vil ramme mange kommuner og deres innbyggere, skriver statssekretær Dag-Henrik Sandbakken.

Å fjerne småkommunetilskuddet, slik Fremskrittspartiet foreslår, vil ramme mange kommuner og deres innbyggere.

Fremskrittspartiets kommunalpolitiske talsmann Gjermund Hagesæter har i et avisinnlegg nylig tatt til orde for å fjerne småkommunetilskuddet i for å tvinge små kommuner til å slå seg sammen.

Småkommunetilskuddet er et ekstra tilskudd til kommuner med færre enn 3 200 innbyggere. Tilskuddet er gitt ut fra regionalpolitiske hensyn, og hensikten er å sikre inntektsnivået til mindre kommuner. Å fjerne dette tilskuddet vil ramme mange kommuner og deres innbyggere – og vil kunne gi disse innbyggerne et dårligere tjenestetilbud.

Kommuner får beholde tilskudd
Det er heller ikke slik at dette tilskuddet hindrer kommunesammenslåinger. Kommuner som mister småkommunetilskuddet på grunn av en sammenslutning får i dag beholde tilskuddet fullt ut i 15 år etter sammenslåingen, før det deretter trappes ned over en periode på 5 år.

Hagesæther trekker også fram samhandlingsreformen, og hevder dette er et ytterligere argument for færre og mer robuste kommuner.

Det er myte at kommunene ikke kan takle utfordringer som samhandlingsreformen. Denne typen innvendinger har blitt brukt i over hundre år, men samtidig har kommunene gang på gang vist at de kan utvikle seg i takt med nye velferdsoppgaver.

Dette ser vi særlig i samhandlingsreformen. Kommuner av ulik størrelse har funnet sammen, og utvikla lokale lokalmedisinske løsninger som sikrer nærhet, kvalitet og effektiv ressursbruk.

I stedet for en ensporet debatt om økonomi og kommunegrenser må vi heller spørre hva vi vil med kommunene. For meg er bedre velferd og mer demokrati viktigere enn kommunegrenser. Fornøyde innbyggere i norske kommuner tyder på at kommunegrensene ikke hindrer velferd og demokrati.

Samarbeid, ikke sammenslåing
Jeg tror ikke en storstilt sammenslåing av kommuner vil gi mer velferd og lokaldemokrati. Samarbeid på enkelte områder er en bedre løsning. Da kan vi holde på det beste i de kommunene vi har, og samtidig sikre fagmiljø og oppgaveløsning der det er nødvendig.

Regjeringen ønsker å ta hele landet i bruk, og innbyggerne skal ha en reell mulighet til å bosette seg der de ønsker. Dagens kommunestruktur er et viktig virkemiddel for å opprettholde dagens bosettingsmønster.

Vi trenger ikke lokalsamfunn som slåss mot hverandre, fordi stat og Storting insisterer på stordriftsfordeler som lokalpolitikerne ikke ser like klart.

Den typen «frivillig tvang» som Fremskrittspartiet her vil ha, er ikke veien å gå. Hvis kommuner skal slå seg sammen, må det være fordi innbyggerne og lokalpolitikerne ønsker det, ikke fordi staten tvinger dem til det.