Historisk arkiv

Talentbredde og filmbredde

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kulturdepartementet

Innlegg av kulturminister Anniken Huitfeldt i Nationen 2. juli 2012

For å få gode filmer må vi rekruttere de beste. Det er ingen grunn til å tro at ikke talenter fins i hele befolkningen.

Kulturminister Anniken Huitfeldt

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Foto: Ilja C. Hendel)

For å få gode filmer må vi rekruttere de beste. Det er ingen grunn til å tro at ikke talenter fins i hele befolkningen.

Det hevdes jevnlig at ”norsk film lages av menn fra Oslo vest”. Nå er det absolutt ikke noe galt med menn fra vestkanten i Oslo. Joachim Triers ”Oslo 31. august” er et av mange eksempler på at også de har viktige historier å fortelle. Men vi må sørge for at flere slipper til og at flere ønsker å slippe til. Vårt land er lite, men langstrakt. Vi er mer enn fem millioner innbyggere, men i vårt begrensede folketall finnes det mennesker fra hele verden. Fra den innerste bygd i Norge til folk som kommer fra millionbyer i andre land. Jeg er opptatt av at norsk film fanger bredden i talenter og bredden i historier.  Det handler om å rekruttere de beste. Talentene finnes blant alle grupper av befolkningen.

Vi har høye ambisjoner for norsk film. Tilskuddene til film er økt med 181,4 millioner kroner siden 2005. Nordmenn ser norsk film som aldri før. Hver fjerde kinobillett som selges er til en norsk film. Det er en fordobling siden 2005. Målet om 25 norske kinofilmer hvert år er i ferd med å nås. Målet ble nådd i 2010 og 2011. Gjennomsnittet for perioden 2005-2010 er 22 filmer i året. Neste målsetting handler derfor ikke om å få laget enda flere filmer, men om å få enda flere gode filmer. Vi har mange gode kortfilmer og mer smale filmer, men vi må også ha ambisjoner om å få store filmer av høy kvalitet slik at de også slår an utenfor landegrensen. Det er et mål i seg selv av norsk film skal vinne internasjonale filmpriser. Det er med på å løfte hele vår filmbransje. 

Når vi ser hvilke norske filmer som har fått internasjonal oppmerksomhet og som er nominert til ulike priser, så er det de spesielle historiene som når opp, som Veiviseren, Den danske dikteren, Søndagsengler – eller kortfilmen Tuba Atlantic. Derfor er jeg opptatt av at vi klarer å ta i bruk det talentet og det mangfoldet vi har for å få fram nettopp bredden i historier. Kulturdepartementet har derfor satt ned en egen arbeidsgruppe som skal se på det. De har første møte denne uken.  I gruppen som ledes av Nina Grünfeld sitter Arne Berggren, Ulrik Imtiaz Rolfsen, Himanshu Gulati, Guro Saniola Bjerk, Iram Haq, Jan Dalchow, Lars Marøy, Trond Eliassen, Gudny Hummelvoll Andersen og Vera Micaelsen. Til høsten skal de levere inn forslag til Kulturdepartementet om hva de ser som hindre og muligheter for mangfold i film og tv. Det blir et viktig bidrag til vår oppfølging av filmstrategien vår.   

Arbeidsgruppen skal ha møte på rockemuseet Rockheim i Trondheim. I musikkbransjen har vi lyktes godt med å få fram talentene fra hele landet og de ulike musikkuttrykkene vi kan få når utøverne våre ikke har norsk folkemusikk som kulturelt utgangspunkt. Jeg håper vi kan få til det samme innen norsk film. I vårt geografisk sett lille land har vi en verden av historier. De har jeg lyst til å se på kino!

Kulturminister Anniken Huitfeldt