Historisk arkiv

Svalbard Globale frøhvelv får eget frimerke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Posten Norge presenterte i dag et eget frimerke med motiv fra Svalbard Globale frøhvelv. – Det er naturlig at Norges gave til verden får et eget frimerke, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Svalbard Globale frøhvelv-logo 

Svalbard Globale frøhvelv får eget frimerke

Posten Norge presenterte i dag et eget frimerke med motiv fra Svalbard Globale frøhvelv. – Det er naturlig at Norges gave til verden får et eget frimerke, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

- Det er lang tradisjon for å framheve sentrale personer, hendelser og institusjoner ved hjelp av frimerker. Svalbard Globale frøhvelv hører hjemme i et slikt selskap, mener Brekk. Frimerket er trykket opp i et opplag på 20 millioner eksemplarer og er ett av tre i årets utgave av Postens turistfrimerker.

- Jeg er veldig stolt over at dette bygget er plukket ut til å være med i denne serien, sier Brekk.

En internasjonal attraksjon
Frøhvelvet er en internasjonal attraksjon som har mange kjente personer på gjestelista. FNs generalsekretær besøkte Frøhvelvet under sitt klimatokt til den arktiske iskanten i august 2009.

- Dagens kulturplanter må danne grunnlaget for framtidas sorter. Disse må tilpasses en ny klimasituasjon og samtidig produsere mer effektivt enn i dag for å sikre jordas økende befolkning tilstrekkelig med mat, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

- Naturkatastrofen i Japan er eksempel på at det oppstår en situasjon der de lokale genbankene kan bli utsatt for ødeleggelser. Heldigvis skjedde ingenting denne gangen som gjør det nødvendig å hente ut frø fra Frøhvelvet, sier Brekk.

Genbank for hele verden
Svalbard Globale frøhvelv ble åpnet av statsminister Jens Stoltenberg og Nobels fredsprisvinner Wangari Maathai i februar 2008. Selve lageret består av tre haller mer enn 100 meter inn i fjellet få kilometer utenfor Longyearbyen. Hensikten med Frøhvelvet er å være genbank for hele verden og lagre sikkerhetskopier av frø fra kulturplanter over hele verden for å ha en ekstra sikring i tilfelle de regionale genbankene. Per i dag ligger det 643 508 pakker lagret på -18°C. 3987 plantesorter fra 227 land ligger er representert.

De to andre frimerkene i serien er bilder av Prekestolhytta og besøkssenteret ved Borgund stavkirke.

- Dette er eksempler på trebygg med fantastisk flott arkitektur. Økt bruk av tre er et viktig klimatiltak. Dessuten er det flott å se på når arkitekturen er så spennende og moderne som i disse tilfellene, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Frimerkeslipp for Svalbard globale frøhvelv
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (t.v.) gleder seg over at frimerkedirektør Halvor Fasting i Posten har vært med å velge ut Svalbard Globale frøhvelv som hovedmotiv for årets turistserie av frimerker. Foto: Landbruks- og matdepartementet.