Historisk arkiv

Norsk krafttak for å sikre mangfold av matplanter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Bevaring av variasjon i verdens matplanter er viktig for å sikre verdens befolkning nok mat.

Bevaring av variasjon i verdens matplanter er viktig for å sikre verdens befolkning nok mat. - Bønder i utviklingsland har en særskilt viktig rolle fordi det største plantegenetiske mangfoldet av kulturplanter som potet, bygg og hvete finnes i deres åkre, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. Derfor har regjeringen bevilget 140 millioner kroner for å sikre at bønder i utviklingsland kan få miljø- og klimatilpasset såfrø.

Norge bidrar nå med 40 millioner kroner til et fond for å sikre fattige tilgang på genetiske ressurser (Benefit sharing fund) og med 100 millioner til et fond for å sikre artsmangfold (Global Crop Diversity Trust). Midlene vil gå direkte til tiltak som bistår bønder i utviklingsland med å ta vare på de mange variantene av matvekster som de forvalter gjennom bruk, videreutvikling og ved å sikre at disse blir tatt vare på gjennom genbanker. 

Gjennom Svalbard Globale frøhvelv tilbyr Norge også sikkerhetslagring av frø fra hele verdens frøbanker. 

Internasjonalt samarbeid
- Det er viktig at Norge tar en aktiv rolle i det internasjonale samarbeidet med å sikre den genetiske rikdommen som all matproduksjon i bunn og grunn baserer seg på, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. - Alle land er avhengig av genressurser fra andre land for å tilpasse matproduksjonen til endringer i klimaet, sier Vedum.

Bønder og planteforedlere i alle land og verdensdeler vil til alle tider være avhengig av tilgang til den unike variasjonen innen matvekstene våre. Norge støtter derfor aktivt opp om den Internasjonale trakaten for plantegenetiske ressurser for mat og landbruk, som sikrer alle land tilgang på bestemte vilkår. I slutten av september vil partslandene møtes for å bli enige om å styrke dette systemet. Det norske bidraget vil også utløse større bidrag fra andre land, blant annet fra EU.

Plantetraktaten
Variasjonen i arvestoffet hos disse nyttevekstene og deres ville slektninger, f.eks. potet, er avgjørende for at vi kan dyrke dem under ulike klimabetingelser og foredle fram sorter som er motstandsdyktige mot plantesykdommer. Norge bidrar derfor med 40 millioner kroner til Benefit sharing fund og med 100 millioner til fondet for global artsvariasjon. Midlene vil gå til tiltak som bistår bønder i utviklingsland med å ta vare på de mange variantene av matvekster som de forvalter gjennom bruk, videreutvikling og ved å sikre at kopier blitt tatt vare på gjennom genbanker. 

Gjennom Svalbard globale frøhvelv tilbyr Norge også sikkerhetslagring av frø fra all verdens frøbanker. 

Støtten annonseres i forbindelse med møtet i styret for den internasjonale traktaten for plantegenetiske ressurser for mat og landbruk den i Oman, 24. september.

Kornaks, havre.
Den norske regjeringen har bevilget 140 millioner kroner for å sikre at bønder i utviklingsland kan få miljø- og klimatilpasset såfrø.(Foto: © Tore Wuttudal/Samfoto)