Historisk arkiv

Vil vite mer om biedød

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

I løpet av de siste årene har store mengder honningbier dødd, og det letes etter mulige årsaker. På oppdrag fra Mattilsynet har Bioforsk gjennomført et veksthusforsøk med bruk av plantevernmidlet imidakloprid, et stoff som er mistenkt for å kunne ha sammenheng med biedød.

Stoffet imidakloprid ble påvist i konsentrasjoner over deteksjonsgrensen i de fleste nektar- og pollenprøver, noe som harmonerer med tilsvarende forsøk i andre land.

Plantevernmidler er lansert som én av flere mulige årsaker til biedød. Mange mener at det kan være en kombinasjon av flere forhold, og at insektmidler av typen neonikotinoider kan være en del av årsaken. De siste årene er det publisert mange studier som viser at neonikotinoider kan ha negativ effekt på honningbier. European Food Safety Authority (EFSA) holder for tiden på med en grundig vurdering av risikoen for bier ved eksponering av neonikotinoidene tiametoksam, klotianidin og imidakloprid. Av disse tre er kun imidakloprid godkjent i Norge.

Ønsker solid kunnskap
Mattilsynet har ansvar for å godkjenne plantevernmidler i Norge. Vurdering av midlenes effekt på bier er sentralt i godkjenningsprosessen, og en ønsker derfor å framskaffe solid basiskunnskap på området. Finansiert med midler over Landbruks- og matdepartementets Handlingsplan for redusert risiko ved bruk av plantevernmidler ble derfor Bioforsk engasjert til å gjennomføre et veksthustforsøk på stoffet imidakloprid.

Bie på frukblomst
I løpet av de siste årene har store mengder honningbier dødd. (Foto: Colourbox)