Historisk arkiv

Tale: Åpning av Vågen Minikraft AS

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Vågen i Gaular kommune, Sogn og Fjordane

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Små kraftverk deles inn i:

  • Mikrokraftverk (installert effekt under 100 kW)
  • Minikraftverk (installert effekt mellom 100 kW og 1000 kW= 1 MW)
  • Småkraftverk (installert effekt fra 1000 kW til 10 000kW=10 MW)

Innledning

Småskala vannkraftproduksjon er viktig både energipolitisk og distriktspolitisk. Vi trenger mer kraft og vi trenger å trygge arbeidsplassene i distriktene.

Situasjonen for tradisjonelt jord- og skogbruk er slik at det er behov for å tenke alternativt når det gjelder utnytting av landbrukets samlede ressurser. Ingen tvil om at små elver og bekker på landbrukseiendommer er en lite utnyttet ressurs som kan representerer store inntektsmuligheter for grunneierne.

Denne ressursen har faktisk vært bedre utnyttet tidligere: I dag finnes det 700 små kraftverk i Norge. Til sammenligning var det like etter krigen 2000 slike kraftverk i drift. 

NVE anslo rundt 2005 et potensial for utbygging av småskala vannkraft på 5 TWh på kort sikt - dvs innen 2015. Per i dag ser det ut til at dette resultatet nås langt tidligere. Dersom vi ser noe lengre fram i tid er potensialet 25 TWh. Endrede rammebetingelser – eksempelvis økende el-pris, vil kunne utløse store kraftmengder også utover dette.

Energipolitikk

Energiproduksjon og energiforsyning har vært og vil alltid være et sentralt politikkområde koblet til samfunnsutviklingen. I dag er den store utfordringen knyttet til det økende behovet for ny fornybar energi.
Regjeringen er nødt til å ta både små og store grep for å sikre økt kraftproduksjon - og da av miljøvennlig kraft.

Det store potensialet for småskala vannkraftutbygging, er i denne situasjonen et svært gledelig faktum. Kravet om en miljømessig forsvarlig energiforsyning er sterkere enn noen sinne. Derfor ønsker vi økt utbygging av småskala vannkraft velkommen. Og det kan jeg utdype med å vise til:

  • vannkraft er energi fri for utslipp - å få redusert utslippene av klimagasser fra fossil energi er helt avgjørende dersom vi skal løse klimaproblemet. 
  • vannkraft er en fornybar ressurs,
  • og til sist: vannkraft representerer kjent teknologi, - kan utløses betydelige mengder ny kraft raskt.

Miljøhensyn

Utbygging av småkraft er likevel ikke konfliktfritt. Flere miljøorganisasjoner er kritiske til småkraftverk ut fra en frykt for betydelige inngrep i naturen. Med en bevisst holdning blant grunneierne og utbyggerne kan små kraftverk bygges med minimale naturinngrep. Dette er ofte elvekraftverk uten reguleringsmagasin, men med små inntaksdammer. 

Likevel påpeke at utbyggerne bør sette høye mål for det estetiske og sikre at inngrepene begrenses i størst mulig grad - for å kunne få/beholde en aksept blant det store lag av folket for slik kraftproduksjon – og unngå store konflikter med naturverninteresser. 

Et annet moment: Små kraftverk representerer lokal kraftproduksjon. Strømmen produseres nært forbruker. Dette kan bidra til at en unngår ledningsoverføringer i verneverdige områder.

Rammebetingelser

Fra utbyggingsinteressene har Regjeringa og energimyndighetene også møtt en del kritikk de siste årene. Sp var de første til å innrømme at den endringen i beskatningen for småkraftverk som kom i statsbudsjettet for 2008, var uheldig. Men Sp bidro da også til å rydde opp i dette ved framleggelsen av RNB i vår.

Vil også framheve det grepet som er tatt for å redusere saksbehandlingstida for konsesjonssøknader hos NVE. Gjennom RNB ble NVE sikret 13,5 mill. kroner for å styrke konsesjonsbehandlingen og miljøtilsynet. Bemanningen i NVE ble dermed styrket med 10 årsverk for å fortgang i behandlingen av prosjekter for småkraft og vindkraft 

NVE har også sterk fokus på forenkling og effektivisering av saksbehandlingen. Bl.a. gjennom mer systematisk informasjon sikres bedre søknader. Også viktig å påpeke at en viss lengde på saksbehandlingstida gir trygghet for grundig og ordentlig saksbehandling - inkludert gode miljøutredninger.

I forrige uke kom det fram i media at Sp vil jobbe for at også små kraftverk mellom 1 og 10 MW skal kunne komme inn under ordningen med Grønne sertifikater. 

Verdiskaping og næringsutvikling i distriktene

Energiproduksjon kan bli den store nye landbruksnæringa. Ressurspotensialet i landbruket er enormt både når det gjelder små vannfall, bioenergi og kanskje til og med vindkraft.

Bønder og grunneiere med fallrettigheter i små elver og bekker sitter på en gullgruve. Det vil koste store summer å få dem bygd ut, men så vil de også gi gode inntekter i mange år etter at kraftverket står klart. Samtidig som mer utbygging av småkraftverk vil sikre inntjeningsgrunnlaget på eiendommen - og dermed grunnlaget for bosetting, vil en få ringvirkninger i lokalsamfunnet for eksempel ved bruk av lokale entreprenører. 

Som nevnt ligger det mange kraftverkt rundt omkring som ikke er i bruk. Flere av disse kan restaureres og oppgraderes til moderne små kraftverk. Investeringskostnadene på små kraftverk som bygges i dag, er svært konkurransedyktig sammenlignet med andre energikilder.

Avslutning

Utbygging av småskala vannkraft berører flere departementer sitt ansvarsområde. LMD vil forsøke å yte sitt bidrag til at rammebetingelsene blir slik at dette blir et interessant vekstområde i distriktene - både for grunneiere og investorer. Her er det veldig store muligheter først og fremst for grunneiere men også for investorer. Jeg er opptatt av å sikre at avtaler mellom grunneier og investorer inngås med det utgangspunkt at grunneierne skal få sin rettmessige andel av inntektene fra fallrettighetene!
Dernest vil jeg stresse betydningen av å sikre hensynet til naturen gjennom skånsomme utbygginger.


Med dette erklærer jeg Vågen Minikraft AS for åpnet – og ønsker lykke til med driften framover!