Historisk arkiv

Tale: Inn på tunet-tjenester på Noss gård

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Gaular kommune

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

I dag har jeg nok en gang fått oppleve at engasjement og nytenkning blomstrer i bygde-Norge.

Dette er helt i tråd med regjeringens næringsstrategi for landbruket ”Ta hele landet i bruk” - der alle landbrukets ressurser skal tas i bruk - menneskelige som materielle. Og ikke minst: Landbrukets ressurser skal brukes til det beste for storsamfunnet.

En levende gård gir et mangfold av muligheter, aktiviteter og meningsfylte arbeidsoppgaver.

Ikke minst kan gården dekke nødvendige behov i et samfunn der flere og flere - i alle aldre – trenger tilpassete og tilrettelagte tilbud i form av opplæring, rehabilitering fra sykdom, arbeidstrening - eller noe så enkelt som å finne meningen med livet og tilhørighet i samfunnet.

Noen tørre fakta forteller oss om utfordringene:

  • Hver femte person i yrkesaktiv alder i Norge står utenfor arbeidslivet, og mottar sykepenger, rehabiliterings- og attføringspenger, uføreytelser, dagpenger og/eller økonomisk sosialhjelp.
  • Om lag 40 000 barn og unge blir hvert år behandlet for psykiske lidelser, og mange står på venteliste for utredning og behandling i psykisk helsevern for barn og unge.
  • I Norge er det i dag om lag 65 000 personer med diagnosen demens, og det regnes med at om lag 250 000 personer - både syke og pårørende - er berørt av sykdommen.
  • I 2030 vil mer enn 100 000 personer ha en form for demenssykdom og antallet vil stige til nesten 170 000 i 2050.
  • Arbeids- og integreringsdepartementet mener det er en betydelig utfordring knyttet til målsettingen om å tilbakeføre flere til arbeidslivet slik at tilgangen til uføretrygd kan reduseres.

Tilpassede og tilrettelagte opplæringstilbud i skolen - som her på Noss gård - kan ses på som forebyggende og helsefremmende tiltak - som kan spare samfunnet for store problemer og utgifter senere.

Noss gard har tradisjon helt tilbake til slutten av 80-tallet med å gi det vi i dag benevner som ”Inn på tunet”- tjenester. Her på Noss har mange barn og unge fått hjelp og støtte til å få et godt og meningsfullt liv.  Gjennom å bli en del av fellesskapet på gården - i arbeid og fritid - har de hatt positive mestringsopplevelser og fått ny kunnskap og nye ferdigheter som kan hjelpe de videre på mange av livets områder

Arnfinn Noss har de senere årene også bidratt aktivt i arbeidet med ”ungt entreprenørskap” - der han har åpnet tunet sitt for samarbeid med Matlinja ved Øyrane videregående skole i Førde.

Matlinja ved skolen og Noss har sammen sett på hvordan lokale råvarer - i dette tilfellet bringebær av første klasse - kan utnyttes på nye og spennende måter. Som vi har sett, hørt og ikke minst smakt - er erfaringene med dette samarbeidet udelt gode. Elevene får en verdifull nærkontakt med norsk landbruk i møtet med en profesjonell produsent og yrkesutøver - som kan inspirere og utfordre de på en helt annen måte enn ren klasseromsundervisning kan. Mange av de har kanskje aldri vært på en gård før! Dette er et eksempel til etterfølgelse for andre! 

Det oppstår også noe spesielt i det mellommenneskelige tror jeg - når unge mennesker møter voksenpersoner som med stor entusiasme og åpenhet gir av seg selv og sine erfaringer. Noen som bryr seg - og tar de unge på alvor! Hele kjeden av aktører fra elev til lærere til rektor til skolesjef er viktige å ha med for å oppnå resultater!

Vi har med egne øyne sett hvordan landbruket på en positiv måte kan samvirke med skole - og sosialsektoren her på Noss.

Det finnes mange gode eksempler i det ganske land på hvordan nytenkning innafor andre sektorer f.eks. demensbehandling nå øker etterspørselen etter Inn på tunet tilbud.  Mange demente mangler dagaktivitetstilbud - og en aktiv omsorg med sosiale og kulturelle tilbud til denne gruppen er først og fremst kommunenes ansvar.

På en konferanse om Inn på tunet i sommer ble det formidla en rekke gode erfaringer med Inn på tunet og dagaktiviteter/botilbud for demente på gård.

I dag tilbyr 1500 gårdsbruk slike velferdstjenester innenfor skole, helse- omsorg og sosial. Det er en utrolig interesse for resultater og effekter. Samfunnet roper på nye og mer skreddersydde virkemidler.

Statsråder fra flere departementer har gjennom flere år uttrykt stor tro på og interesse for Inn på tunet, Grønn omsorg og Grønt arbeid. Det offentlig vil gjennom kommuner og stat være den klart største kjøpergruppen av disse tjenestene. Det er viktig at mange sektorer nå samarbeider om å gjøre dette til stabile, forutsigbare og kvalitetssikra tilbud for både brukere, kjøpere og tilbydere av tjenestene.

Kommunenes Sentralforbund, Bondelaget og KSLMatmerk - samarbeider aktivt om kvalitetssikring av tilbudene gjennom Inn på tunet. Dette er viktig!  Inn på tunet-tilbud er i høyeste grad noe av landbrukets nye ansikt utad!

Jeg vil derfor ta initiativ til å sette hele Inn på tunet -konseptets betydning for kommune-norge ytterligere på dagsorden - gjennom et eget møte med Kommunenes Sentralforbund om dette.

Norsk landbruk skal levere kvalitet også her - og vise at bønder er mer enn bare bønder: De er engasjerte, kreative og dyktige samfunnsborgere som ser seg sjøl og gårdens plass og muligheter i en større sammenheng. På den måten blir de enda viktigere støttepillarer og medspillere i lokalsamfunn rundt i hele Norge!