Historisk arkiv

Tale: NM i kjøttprodukter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

I regi av Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF)

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Kjære kjøttentusiaster, gode forsamling

Jeg er glad for å være til stede her, fordi jeg tror NM-arrangementet i kjøttprodukter betyr mye for å identifisere de utfordringer som bedriftene innen kjøtt- og fjørfebransjen står overfor, og hvordan vi i felleskap kan løse dem.

Utfordringer:

Trender: For å tilfredsstille de daglige behov hos de største forbrukergruppene som ”de unge” og ”de nye eldre”, dvs. oss som er født like etter krigen og som fremfor alt er helsebevisste, kostbevisste og kjøpekraftige, er det viktig å møte de nye trendene som krever:

  • En kjøttråvare basert på miljøvennlig produksjon, robust overfor klimaendringer
  • Nye produkter med helsebringende egenskaper
  • Lettvint tillagning
  • Nytelse
  • Og alt skal inn i ett produkt, men også finne veien inn i nye måltidsløsninger.

For å komme på offensiven i forhold til trendene trenger vi nye stykningsmønstre (kilde: Nofima) for å utnytte potensialet i skrotten bedre. Dette vil åpne for nye enkeltprodukter, men også nye måltidsmønstre og fremfor alt ny lønnsomhet, tilpasset nye matvaretrender og endringer i befolkningens alder og preferanser

Matmangfold. Nye stykningsmønstre vil også åpne for større Matmangfold, jeg vil at i 2020 skal 20 prosent av omsetningen være matspesialiteter (inkludert beskyttede betegnelser), og dette skal være kanonprodukter basert på ”smaksallianser” i verdikjedene, som her betyr bedriftssamarbeid og lokal, matkulturell forankring. Jeg vil at dette skal være nye produkter og pionertiltak som skal løfte og videreutvikle den resterende volumproduksjon.

Men framfor alt vil jeg understreke at nye produkter, nye måltidsløsninger og større matmangfold vil forutsette at bedriftene slutter å tenke bare på sin enkelte bedrift. Det må tenkes i bedriftsklynger, hvor hver av bedriftene har sin oppgave og hvor man samarbeider om løsninger. Det er dette samarbeidet som er fremtiden og som etter min oppfatning er kjennetegnet på reelle innovasjoner.

Avslutning

Undersøkelser viser at tilliten til norsk kjøttbransje og til norske kjøttprodukter har økt de tre siste årene. 70 prosent av forbrukerne har i følge Nationen høy tillit til slike produkter.

Jeg er spesielt opptatt av at KLF’s innsats her gjennom de 20 årene som arrangør av NM i kjøttprodukter har gitt et positivt bidrag til matmangfoldet.   

KLF har ved dette bidratt til å løfte bevisstheten i næringa og har gitt næringa ny giv ved å sette fokus på produktkvalitet og ikke minst på nyskaping og innovasjon når det gjelder nye produkter og prosesser.

Gratulerer med arrangementet og takk for oppmerksomheten!