Historisk arkiv

Tale: Åpning av nettverksmøte for utvalgte kulturlandskap i jordbruket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Velkommen til nettverksmøte.

Det gleder mitt hjerte at så nær som samtlige av de 20 utvalgte kulturlandskapene i jordbruket i dag er representert ved åpningsarrangementet her i Os. Mange av dere som er her er aktive bønder og et arrangement om sommeren er jo heller ikke det mest gunstige for dere.

Vi må gå tilbake til høsten 2004 - 2005 for å finne oppstarten til Utvalgte kulturlandskap i jordbruket. Da ble det i Landbruks- og matdepartementets budsjettproposisjon fastsatt et mål om at verdifulle kulturlandskap skulle være pekt ut og gitt en forvaltning innen 2010. Dette målet var en del av miljøpolitikken knyttet til stans av tap av biologisk mangfold samt bevaring av kulturminner.

Målet har vi nådd, takket være mange av dere som er til stede her i dag.

Et unikt samarbeid ble etablert mellom Miljøverndepartementet og Landbruks- og matdepartementet sommeren 2006. Våre underliggende etater, Statens landbruksforvaltning, Direktoratet for naturforvaltning og Riksantikvaren fikk i oppdrag å meisle ut et opplegg for hvordan målet innen 2010 skulle nås.

Etatene kom fram til kriterier og en anbefaling om et antall på 100 områder. Det ble lagt vekt på et særdeles viktig kriterium. Dette var at tiltak i områdene skulle baseres på frivillighet. Dersom dette ikke var mulig, så ville heller ikke et område bli pekt ut.

Ordningen ble også gitt navnet ”Utvalgte kulturlandskap i jordbruket”, nettopp for å skille denne fra andre systemer og registreringer som omfatter kulturlandskap.

Departementene ønsket imidlertid en forsiktig oppstart og kom til at ett område i hvert av de 19 fylkene ville være hensiktsmessig og tallet 20 ville jo være lett å huske. Derfor har Sogn og Fjordane vært så heldig å få med to områder. Det var viktig for oss at de 20 skulle representere ulikeheter i landskap og verdier, det vil si fra kyst-, fjord-, fjell- og innlandsområder.

Utfordringen gikk deretter til fylkesnivået og jeg har forstått at oppgaven ikke uten videre var helt enkel, spesielt fordi tiden var knapp. Det har jeg stor forståelse for, men bevilgningen på 8,0 mill kroner var på plass fra 2009, og dermed var det viktig å få satt i gang prosessen og sikre at ytterligere skjøtselstiltak ville komme på plass allerede i år.

Så tusen takk til alle som har bidratt til at vi nå har 20 utvalgte kulturlandskap i jordbruket der vi får tatt vare på viktige miljøverdier som har vært utviklet gjennom generasjoner med landbruksdrift.

Spesielt går min takk til dere som har påtatt dere oppgaven med å skjøtte disse områdene slik at verdiene blir tatt vare på. Skal vi få tatt vare på miljøverdier som tidligere driftsformer og byggeskikk har gitt grunnlag for, er vi avhengig av lokal entusiasme og enkeltpersoner med vilje til å ta vare på disse verdiene. Jeg er i den sammenheng også opptatt av kommunenes støtte til enkeltområdene og ikke minst for å sikre områdene nødvendig status. Det er viktig å ha kommunene med på laget slik at områdene blir kjent og gjort til et felles anliggende. Jeg håper dessuten at næringsutvikling skal kunne skje i kjølvannet av utpekingen.

Hensikten med dette møtet er å drøfte behovet for samhandling dere i mellom og overfor oss i departementene og i etatene våre. Hvordan skal vi gå videre?  Jeg for min del er innstilt på å støtte opp under en organisert samhandling mellom de utvalgte kulturlandskap, både ved erfaringsutveksling og for å styrke verdiskapingen i områdene.

Takk for oppmerksomheten.