Historisk arkiv

Tale: Inn på tunet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Bodin 4 H gård

Regjeringen ønsker å utnytte landbrukets ressurser til beste for storsamfunnet! Derfor satser vi på Inn på tunet!

Om lag 800 gårdsbruk denne type tjenester, og det er en stor interesse for å starte opp slike tilbud rundt i hele landet. Ikke minst er dette meningfulle arbeidsplasser for mange bønder som sitter med god utdannelse på mange av disse områdene.

Inn på tunet omfatter et mangfold av tilrettelagte tilbud på gårdsbruk, rettet mot enkeltmennesker og/eller grupper.

Målsettingen med Inn på tunet er å bidra positivt til helse, utvikling og trivsel for den enkelte bruker.

Tilbudene bygger på samarbeid med oppvekst-, utdannings-, helse- eller sosialsektoren, og omfatter aktiviteter som bygger på både gårdens og bondens ressurser.

Gårdbrukeren er direkte involvert i tilbudet, enten som leder eller i en assisterende rolle.

Vi snakker om grønn omsorg, grønt arbeid og grønn læring.

Konkrete eksempler er: 

  • almenpedagogiske og spesialpedagogiske tiltak for skoleelever,
  • tilbud til demente - som dagaktivitetstilbud og gårdsbesøk 
  • arbeidstrening for folk med psykiske helseproblemer, uføre eller psykisk utviklingshemmmede.
  • Tilbud til innvandrere og flyktninger som integreringstiltak.

Det er dokumentert mange eksempler på at tilbud på gårdsbruk har positive effekter for læring, utvikling eller det ”å komme tilbake til samfunnet”.

En fellesnevner for IN på tunet-tiltak er: mestring og læring gjennom meningsfylte aktiviteter og opplevelser.

Og det gir resultater - som blir lagt merke til - i mange leirer!

På årets landskonferanse for Inn på tunet sto representanter for både NAV, helse- og omsorgsetater, utdanningssystemet, kriminalomsorg og andre brukeretater fram som varme talsmenn for Inn på tunet.

Og behovet for mer brukerretta og skreddersydde tjenestetilbud øker i samfunnet.

Psykisk helse:
1 av 10 har psykiske helseproblemer, og unge kvinner er en økende gruppe. Om lag 40 000 barn og unge blir årlig behandlet for psykiske lidelser.

Demens
I Norge er det i dag om lag 65 000 personer med diagnosen demens, og det regnes med at om lag 250 000 personer - både syke og pårørende - er berørt av sykdommen.

I 2030 vil mer enn 100 000 personer ha en form for demenssykdom og antallet vil stige til nesten 170 000 i 2050.

Trygd:
Hver femte person i yrkesaktiv alder i Norge står utenfor arbeidslivet, og mottar sykepenger, rehabiliterings- og attføringspenger, uføreytelser, dagpenger og/eller økonomisk sosialhjelp.

Arbeids- og integreringsdepartementet mener det er en betydelig utfordring knyttet til målsettingen om å tilbakeføre flere til arbeidslivet slik at tilgangen til uføretrygd kan reduseres.

Skole:
I videregående er det snakk om at bortimot en tredjedel av elevene avbryter skoleløpet!

Og med økende diagnostisering av barne-og ungdomslidelser ser en at behovet for læringsmotivernede og alternative opplæringsarenaer øker.

Vi snakker om behov for skreddersydde tilbud - der bonden blir arbeidsleder og støtteperson. Brukerne får ta del i de dagligdagse gjøremål, deler måltider sammen og utvikler ferdigheter og kunnskap.

Inn på tunet-løftet i kommunene

Årets jordbruksavtale er en milepæl for Inn på tunet. Partene ble enige om storsatsingen ”Inn på tunet-løftet i kommunene”. Løftet skal styrke arbeidet med tjensteutviklingen i kommunene, og bevisstgjøre kommunene på tjenester innenfor grønn omsorg, grønt arbeid og grønn læring!

Kommunene er den største kjøperen av Innpåtunet-tjenester. Med dette løftet har vi som hovedmål å skape kvalitetssikrede tjenester og arbeidsplasser med utgangspunkt i gårdens menneskelige og materielle ressurser. Dette kan gi gårdbrukerfamiliene flere bein å stå på, skape flere arbeidsplasser og opprettholde bosetting.

Det er satt av 5 mill kr pr.år i 3 år over jordbruksavtalen.

Oppgaven med å utforme mandat for og organisering av Inn på tunet -løftet skal involvere både tilbyder-, kjøper - og brukergrupper og skal ledes av Innovasjon Norge i samarbeid med KS, fylkesmennene og aktuelle kjøper - og brukergrupper.

Markedføring av og informasjon om Inn på tunet - slik at tilbudene blir bedre kjent i potensiell kjøper -og brukergrupper blir svært viktig framover.

I denne sammenheng har jeg fått høre at fylkesmannen i Nordland satser ekstra på markedføring over sitt nettsted for Inn på tunet - det blir spennende å se resultatet. Dere har også hatt en tett dialog ut mot kommunene - men det er et møysommelig arbeid å bygge opp langsiktige og gode avtaler.

Derfor satser vi på Inn på tunet-løftet i kommunene! Vi trenger en solid forankring i kommunale planer og strategier og tverrsektoriell samhandling.

Vi satser også på et samarbeid med aktuelle fagdepartementer om Inn på tunet løftet. Inn på tunet er og har vært en politisk hjertesak for mange statsråder.

Jeg vil fremheve at både statsråd Meltveit Kleppa og Tora Aasland er statsråder som har hatt et stort og langvarig engasjement for Inn på tunet saken. Begge disse deltok på statsrådens kontaktutvalg for næringsutvikling om IPT i fjor sommer.

Kunnskapsdepartementet og statsråd Solhjell har i tilknytning til en konkret sak (Meldal), uttalt at alternative opplæringarenaer er et svært viktig supplement til ordinær undervisning. Og slikt vil han ha mer av!

Denne interessen er et ypperlig utgangspunkt godt for et bredt og godt samarbeid om det nasjonale løftet for Inn på tunet.