Historisk arkiv

Tale: Lansering av Beskyttet geografisk betegnelse til Sider frå Hardanger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Det er en stor glede å gratulere alle dere som står bak Sider frå Hardanger med en merket Beskyttet geografisk betegnelse.

Det er rett og rimelig at Sider frå Hardanger nå har samme status som Champagne. - et lovbeskyttet produkt.

Sider frå Hardanger er Norges Champagne.  

Fruktproduksjonen i Hadanger handler da også om mange hundre år med historie, fra den gang da engelske munker kom med kunnskapen om fruktdyrking en gang på 1300-tallet, frem til i dag hvor mange produsenter har samarbeidet om å fremskaffe nødvendig dokumentasjon for å få en beskyttet betegnelse - en geografisk opprinnelsesmerking.

Nå eier dere merkevaren ”Sider frå Hardanger”.

Merkeordningen Beskyttede betegnelser er et kvalitetsstempel, kun for produkter som representerer det ypperste av et lands mat- og drikkeprodukter.

I Hardanger jobber dere målrettet mot det som er en viktig trend innen europeisk matproduksjon – konkurransekraften ligger i mat og drikke med lokal og regional identitet. Dere har allerede fått Beskyttet betegnelse på fire fruktprodukter og Eplejuice frå Hardanger, og nå sider. 

Disse flotte produktene er også svært viktige for å gjøre merkeordningen kjent.

En beskyttet betegnelse til Sider frå Hardanger betyr status, nye muligheter og nye markeder.   

En fersk undersøkele i regi av et EU-prosjekt viser at forbrukere i Europa har høy tillit og kjennskap til opprinnelsesmerking. 90 prosent av franske, spanske og italienske forbrukere sier at opprinnelsesmerking gir signaler om en bedre og en spesiell kvalitet, tilsvarende tall for Norge var 66 prosent. 

Det betyr ikke at like mange norske forbrukere kjenner den norske ordningen og vårt merke, men undersøkelsen viser at potensialet er stort. 

Jeg mener vi må satse på Beskyttede betegnelser. Dette fordi merkeordingen både er en viktig konkurransestrategi for utvikling av norsk landbruk-og matproduksjon, og for den er viktig for forbrukerne. 

Derfor benytter jeg de anledningene jeg har til å oppfordre produsentmiljøer til å satse på denne merkeordningen, og fra departementets side vil vi bidra til økt mobilisering gjennom støtte til KSL Matmerk.

Igjen; mange gratulasjoner til produsentene av Sider frå Hardanger - Lykke til med det videre arbeidet!