Historisk arkiv

Kronikk: Sesong for dyrelidelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Det burde være en selvfølge, men husdyra våre har krav på godt stell hele året. Vi er nå inne i høysesongen for vanskjøtsel av dyr. Slutt med det! Begynne heller å etterleve den nye Dyrevelferdsloven umiddelbart!

Erfaring viser at når folk tar ferie, slutter mange også å ta ansvar for dyra sine. Familiens kjæledyr, som kanskje ellers er vant til godt stell, blir overlatt til seg selv. Dette kan påføre dem store lidelser. Slik kan vi selvsagt ikke ha det. Det er ikke rom for å ta avbrekk fra forpliktelsene våre overfor husdyr og kjæledyr. La oss alle sørge for at også dyrene våre får en god sommer.

Dyrevelferdsloven
Den nye loven om dyrevelferd skal tre i kraft 1. januar 2010. Det er ingen grunn til å vente til da med å etterleve ånden i loven. Mange av prinsippene i dagens dyrevernlov videreføres, men det er også flere nye bestemmelser. Loven slår fast at dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger. Vi skal ha respekt for dyrenes behov og dyras egenverdi. Dyr er individer – og har individuelle behov. God behandling betyr at dyra skal få riktig og tilstrekkelig fôr, vann og mosjon, og dessuten veterinærbehandling om nødvendig.

Dyreeiere skal ha kompetanse til å ta vare på dyrene sine. Den nye loven krever at den som har overordnet ansvar for dyr, er 16 år eller mer. Barn under 16 kan selvsagt hjelpe til, men ikke ha eneansvar.

Dyrets behov
Selv hadde jeg hund, og jeg var bevisst på det ansvaret dette medførte. Jeg planla ferie med tanke på at jeg var dyreeier. Passet det ikke å ta den med, sørget jeg for at hunden hadde et godt sted å være. Dette må alle dyreeiere påse.

Når dyr er med i bil, bør de være sikret på en god måte. Den nye dyrevelferdsloven stiller krav om at transport skal foregå slik at den er til minst mulig belastning for dyret. Husk også på å ikke forlate dyr i solsteiken i en varm bil!

Den som planlegger å ta med dyr til utlandet, må i god tid både sjekke reglene i landet man skal reise til og reglene for å få med seg dyret hjem igjen. Reglene for å innføre dyr til Norge fås hos Mattilsynet. Eksempler på forhold som gjør at utenlandsopphold bør planlegges i god tid er vaksineregler og medisinering, id-merking og pass.

Det er viktig å merke seg at det ikke er lov å overlate dyr til seg selv hvis dyret ikke kan klare seg alene. Dette sies også eksplisitt i den nye loven. Hvis noen ser at dyr lider, må de melde fra til Mattilsynet (tlf 06040) eller politiet.

Straffbart
Vi dyreeiere har ansvar for våre dyr. Staten kan ikke ta ansvar for å ta vare på våre bortkomne eller neglisjerte dyr. I henhold til dagens dyrevernlov kan eier blir politianmeldt og straffeforfulgt for brudd på dyrevernloven.  Dersom det er nødvendig for å forebygge mer lidelse, kan man også blir fratatt retten til å holde dyr.

Hvis noen skulle finne på å overlate dyret til seg selv, og det er fare for at dyret vil lide, kan også det bli vurdert som et grovt brudd på dagens dyrevernlov.  Dette kan medføre omplassering for eiers regning, overføring av ansvaret for dyret til en av de frivillige organisasjonene som gjør en stor innsats for neglisjerte dyr, eller i siste runde avliving.

Hjelp hverandre
Det er mange ulike årsaker til at dyr blir neglisjert eller overlatt til seg selv, og det er slett ikke sikkert at dette skyldes vond vilje fra eierens side. Vi er inne i en tid da det kanskje er ekstra viktig å ha et våkent øye for hvordan våre medmennesker har det, og vise varme og åpenhet overfor hverandre. Kanskje kan vi tre støttende til for noen som måtte trenge det. Det er ikke sikkert det er så lett for dem som sliter, å be om hjelp. En hjelpende hånd til en dyreeier kan også være en hjelpende hånd til et dyr.  Dette gjelder året rundt, og kanskje enda sterkere i ferie- og høytider, som kan være vanskelige å takle for mange.

Jeg ønsker alle to- og firbente en trygg og god sommer. I tillegg til at vi plikter å ta vare på våre firbente venner, skylder vi dem det også, så mye glede de gir oss.