Historisk arkiv

Tale: Inn på tunet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Lars Peder Brekk og Bjarne Håkon Hansen besøk på Lein Vestre gård, Verdal

Det er flott at Bjarne Håkon og jeg i dag får til en felles markering av et så viktig tema som aldring og demens.

Mitt bidrag her i dag er Inn på tunet. Vi vil gi demente økt livskvalitet og livsglede. Målet er å skape en meningsfylt hverdag i et stimulerende gårdsmiljø gjennom aktivitet, opplevelser og sosialt samvær.

At vi begge er her i dag, viser hvor høyt på dagsorden vi setter inn på tunet. Inn på tunet bærer bud om nye og alternative veier å gå i framtida.

Bjarne Håkon har ansvar for eldre- og demenspoltitikken. Jeg tar ansvar for at landbruket kan tilby kvalitetsikrede og skreddersydde Inn på tunet- tilbud i ønsket omfang.

I bunn for alt vi gjør innenfor Inn på tunet og demens ligger St. meld. nr. 25 (Mestring, mulighet og mening 2005-2006)- Framtidas omsorgsutfordringer og Demensplan 2015 - ”Den gode dagen”.

Dagtilbud blir her omtalt som et område det skal satses betydelig ressurser på.

Helse- og omsorgsdepartementet har presisert at regjeringen vil vektlegge kultur, aktivitet og trivsel som sentrale og grunnleggende elementer i et helhetlig omsorgstilbud og at tilbud om dagaktiviteter framstår som det manglende mellomleddet i omsorgskjeden.

Ulike dagtilbud er svært viktig for at personer med demens fortsatt skal kunne bo hjemme.

Forebyggende tiltak er viktig for å opprettholde sosial kontakt og bygge sosiale nettverk.

En regner at ca. halvparten av personer med demens bor i eget hjem. Selv om andelen med demens øker sterkt med økende alder, er det også blant yngre eldre en viss forekomst. Yngre med demens representerer omsorgsmessig en annen utfordring og føler seg ofte ikke hjemme i tilbud beregnet på eldre der gjennomsnittsalderen generelt er høy.

Nye former for tilbud beregnet for yngre demente vil det derfor være av stor betydning å utvikle. 

Psykiater dr.med. Ingun Ulstein, som har arbeider med forskning om pårørendes stress i forbindelse med demens, antyder at behovet for innleggelse i sykehjem kan utsettes i betydelig grad ved gode avlastningstilbud (11-15 måneder).

Dagtilbud innenfor landbruket har også vist seg å være en god hjelp for pårørende, men ofte er det behov for avlastning som strekker seg over hele døgnet i kortere perioder. De tilbud som gis som heldøgn i dag er innen rammen av sykehjem. Dette har vist seg lite egnet for pasienter i tidlig fase av sykdomsutviklingen.


Kvalitet og kompetanse er essensielt.  Nasjonalt kompetansesenter for aldring og Helse har gjort et banebrytende arbeid for Inn på tunet og demens. Jeg vil gi dere litt historikk:

I tidsperioden 2001-2004 ble det gjennomført et prosjekt med dagtilbud på gård for demente i regi av det som da het Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens i Vestfold.

Prosjektet hadde tittelen: ”Landbruket som ressurs for personer med demens”, og ble gjennomført i fem kommuner. Dette var Nordreisa i Troms, Kvam i Hordaland, Horten i Vestfold og Vågå og Gjøvik i Oppland.

Dette arbeidet har virkelig gitt ringvirkninger. Flere og flere fylker og kommuner har latt seg inspirere.

Nord-Trøndelag fikk sin første inspirasjon gjennom en studietur til Vestfold, har jeg skjønt. I dag har dere 4 modellkommuner som er i full gang. Verdal, Overhalla, Snåsa og Levanger. Prosjektene skal følges opp med forskning og vil ha viktig overføringsverdi.

Vi holder høyt fokus på forskning og dokumentasjon av effekter av inn på tunet.

Dette er læringsprosesser og nybrottsarbeid. Jeg føler meg trygg på det arbeidet dere gjør her i Nord- Trøndelag og verdsetter det tverrfaglige og tverrsektorielle arbeidet der får til og at forskning er prioritert!

Vi har også støttet et treårig nasjonalt utviklingsprosjekt i perioden 2008-2011 med tittelen ”Gårdstreff med overnatting” i regi av Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse i samarbeid med Fylkesmannen i Vestfold, Vestfold bondelag og fem kommuner.

Til slutt vil jeg trekke fram vår store nasjonale satsing Inn på tunet løftet i kommunene fra 2010 - 2013. Vi skal styrke arbeidet med tjenesteutviklingen i kommunene, og bevisstgjøre kommunene på tjenester innenfor grønn omsorg, grønt arbeid og grønn læring.

Målet er å styrke kommunenes kapasitet og kompetanse til å drive tverrsektorielt utviklingsarbeid innenfor dette området, og forankre Inn på tunet i kommunale planer og strategier.

Med Inn på tunet-løftet har vi som hovedmål å skape kvalitetssikrede tjenester, med utgangspunkt i gårdens menneskelige og materielle ressurser. Det er satt av 5 mill kr pr. år over 3 år i årets jordbruksavtale til arbeidet. En medfinansiering fra øvrige fagdepartement vil bidra til å styrke arbeidet ytterligere.

Flere statsråder har Inn på tunet som hjertesak. Det er stor politisk oppslutning om Inn på tunet som samfunnsprosjekt. Inn på tunet kan bidra til å løse viktige samfunnsoppgaver, samtidig som det skapes nye og alternative arbeidsplasser for landbruket.

Til slutt vil jeg takket vertskapet her i dag - både Inga Berit og fylkesmannen i Nord-Trøndelag for den strålende innsatsen dere gjør for Inn på tunet.