Historisk arkiv

Tale: Måltidens Hus, Stavanger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Møte med Danmarks Fødevareminister Eva Kjer Hansen i Måltidens Hus

Jeg er glad for å kunne ønske velkommen til Norge og til Måltidets hus her i Stavanger.

Innledningsvis ønsker jeg å takke for sist. Vi hadde en flott tur og et interessant møte i Isafjordur i sommer, og jeg setter pris på å fortsette kontakten med mine nordiske kollegaer.

Vi har mange felles interesser i Norden, noe samarbeidet knyttet til klima og matsikkerhet i forkant av klimatoppmøtet i København er et godt eksempel på. Enigheten fra ministerrådsmøtet i sommer om å videreføre Ny Nordisk Mat er også viktig.

Det er hyggelig at du har ønsket å komme hit på ”studietur” for å lære mer om Måltidets hus. Vi er stolte av det som er utrettet her i Stavanger. Dette er et godt eksempel på nytenkning og samarbeid på tvers mellom kokker, forskning og industri.

Nytenkning og samarbeid er viktig. Ikke bare for å sikre verdiskaping og bedre ressursutnyttelse. Forbrukerinnsikt er også et viktig stikkord.

Fra Regjeringen side har vi et mål om å involvere forbrukere i utviklingen av norsk matpolitikk, og dermed øke den offentlige debatt og bevissthet om de langsiktige og vidtrekkende utfordringer som er knyttet til norsk landbruk og matproduksjon

Mat- og gastronomimiljøet i Rogaland har fremhevet seg på nasjonal basis. En gruppe bedrifter og forskningsmiljø innen landbruk og marin sektor har fått status som Norwegian Center of Expertise innen Culinology. Målet er å styrke kunnskapen og nyskapingen innen gastronomi og kulinarisk differensiering, og slik heve verdiskapingen i norsk matproduksjon.

Regjeringen har nylig lagt frem sin regjeringserklæring som vil førende for regjeringens arbeid de neste fire årene.

Et viktig element i erklæringen er at vi må øke konkurranse og innovasjonsaktiviteten i hele verdikjeden for mat gjennom økt satsing på kunnskap og forskning. Måltidets hus og arbeidet til NCE Culinology gir et viktig bidrag inn i dette arbeidet.