Historisk arkiv

Høgskolen i Alta

Tale: Åpent folkemøte i Alta

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Høgskolen i Alta

Regjeringens politikk

Regjeringserklæringen slår fast - landbruk i hele landet - også i Finnmark.

Landbruk er en krevende næring - en skal være agronom - teknolog - økonom - driftsleder i alle sine avskygninger - det krever kompetente yrkesutøvere.

Grunnlaget for kompetente yrkesutøvere legges i utdanningssystemet.

Fylket har landbruksutdanning i Tana - reindriftsutdanning i Kautokeino - samt forsknings- og kompetansesentra for arktisk landbruk ved Bioforsk Svanhovd og Bioforsk Holt.

Jeg vil også nevne at vi i sammenheng med forvaltningsreformen stilte 20 millioner kroner i 2010 til disposisjon for fylkeskommunene for å arbeide med rekruttering, kompetanseheving og likestilling i landbruket - hvor Finnmark fikk 660 000 kroner.

I Landbruks- og matdepartementet er vi opptatt av rekrutteringen til landbruket generelt og til landbruksutdanningen spesielt - I regjeringserklæringen har vi satt utdanning i landbruket på dagsorden gjennom formuleringen - ”sikre grunnutdanning og videreutdanning i landbruket”.

I den melding vi skal legge fram for Stortinget våren 2010 vil landbruksutdanningen og rekrutteringen til den bli drøftet inngående.

Hvordan skal vi øke rekrutteringen til landbruket og landbruksutdanningen?

Først og fremst ved å se og utnytt de muligheter landbruket har.

Driftsgranskningene har vist at inntektene i landbruket varierer sterkt selv for bruk med de samme naturgitte forutsetningene - dyktige næringsutøvere i landbruket i Finnmark har inntekter fullt på høyde med folk fra andre næringer/yrker – nøkkelen ligger i kompetente yrkesutøvere - kompetansen til yrkesutøveren er suksessfaktoren.

Vi må bli bedre til å utnytte både naturressursene og de menneskelige ressursene - både gjennom næringsutvikling i det tradisjonelle landbruk og i næringsutvikling i tilknytting til landbruk.
 
Det har vi fått et godt eksempel på i dag - Først gjennom gårdsbesøket i dag tidlig der en kombinerte vanlig jordbruksdrift med satsing på Inn på tunet tjenester.

Dernest tror jeg vi må bli enda dyktigere til å koble naturressurser og menneskelige ressurser - gjennom en utsøkt kombinasjon av menneskelig kompetanse og førsteklasses råvarer fra naturen og primærnæringene - kan vi utvikle uforglemmelig matopplevelser.
 
Jeg vil også peke på den mulighet samarbeidet med Russland gir.

Nå har det åpnet seg et stort marked i øst - med nærmere 1 million mennesker på Kola halvøya med et enormt bakland - markedsmessig har Finnmark gått fra å være en utkant til å bli sentralt plassert i forhold til et nytt kjempestort marked.

Dette gir store muligheter for landbruket i Finnmark - Denne mulighet har landbruket i Finnmark grepet.

På den store næringslivskonferansen i Oslo under President Medvedevs besøk - ble det framhevet at landbruket hadde vært noen av de aller beste til å bruke kompetansen sin til å samarbeide med russerne og utnytte  mulighetene det nye Russland ga.

Jeg vil derfor gi honnør til alle dem i landbrukssektoren som har grepet denne muligheten.

Vi har sett at det er mange muligheter - der nøkkelen for og lykkes er utdanning - kunnskap - kompetanse - Min oppfordring er - Ta landbruksutdanning - benytt de landbruksfaglige kompetansegivende tilbud som tilbys.

Utfordringen

Dette var mine betraktninger - Vel så viktige er betraktningene deres - Jeg vil derfor be dere om innspill på hvordan vi kan øke rekrutteringen til landbruket og landbruksutdanningen og derved sikre framtida til landbruket og mange lokalsamfunn.