Historisk arkiv

Tale: Åpning av Matstreif 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Kjære gjester, partnere og arrangører av Matstreif.

Først og fremst vil jeg takke dere alle for samarbeidet som gir oss et Matstreif på Rådhusplassen i Oslo. Sammen legger vi til rette for at dette skal bli årets store matbegivenhet i Oslo.

Skal øke folks bevissthet rundt norsk matproduksjon
Jeg vil minne om at det ikke er likegyldig hvor og hvordan maten er produsert. Det er heller ingen selvfølge at vi skal klare å opprettholde og utvikle et mangfold av matbedrifter.

Matstreif skal øke folks bevissthet rundt norsk matproduksjon, både den land, vann og hav. Det er forbrukerne som påvirker hvordan matvaremarkedet skal utvikle seg. Hver og en av oss kan være med på at lokale matprodusenter, de som tar vare på mattradisjoner og kulturlandskap, kan leve av dette og utvikle levedyktige bedrifter og nye spennende produkter.

Det norske matmarkedet i 2020
Hvordan vil det norske matmarkedet se ut i 2020? Jeg tror med sikkerhet at det vil være noe annerledes enn i dag.

Det er også åpenbart at det er mange aktører og mange ulike interesser som påvirker utviklingen. Forbrukere, media, butikkjedene, matprodusentene, forskere, politikere og myndighetene, for å nevne de viktigste.

Vi arbeider nå med en ny melding til Stortinget. Den skal være med på å påvirke matmarkedet i 2020. Jeg kunne sagt veldig mye om meldingsarbeidet, til dere vil jeg legge vekt på at vi er opptatt av å utvikle en politikk som fremmer lokale og regionale fortrinn. Disse må identifiseres og utvikles i et nært samarbeid mellom næringen, myndigheter, virkemiddelapparat og forskning.

Et utstillingsvindu
Matstreif, og andre matfestivaler, skal være et utstillingsvindu for norsk mat og norsk matmangfold.  Matmangfoldet utvikles ved å satse på konkurransefortrinn, et landbruk som leverer kvalitetsprodukter.

De produktene som vises fram på årets Matstreif er nettopp et resultat av lokale og regionale fortrinn knyttet til klima, topografi og jordsmonn. Sammen med lokal matkultur gir dette produktene stedegen smak og identitet.

Videreutvikling av norsk matmangfold
Jeg er opptatt av at matmangfold og tilgangen på matspesialiteter må bygges nedenfra; - det må bygges med kunnskap og kompetanse, med samarbeid mellom bedrifter og på tvers av bransjer, der produsenter, kokker, reiselivsfolk og FoU-miljø inspirerer hverandre til å utvikle unike matspesialiteter.

Fra 2011 skal vi målrette og utvikle VSP mat ytterligere. Den nye satsingen har vi kalt Utviklingsprogram for matspesialiteter fra norsk landbruk. I dette etablerer vi i tre ulike ordninger:

  • Lokalmatprogrammet, som er støtte til bedrifter og nettverk.
  • Tilskudd til kompetanse og regionale kompetansepunkt, blant annet de tidligere ”navene”.
  • Omdømmebygging

De viktigste nye grepene vi vil gjøre i Utviklingsprogrammet er å utvikle egne virkemidler til produsentsammenslutninger og etablere et tilbud om markedstjenester til lokalmatprodusenter.

Matstreif – veien videre
Det er viktig at alle bidrar til å utvikle det norske matmangfoldet. Det unike med Matstreif er at mat med lokal identitet og andre matspesialiteter fra hele landet presenteres for hovedstadens befolkning. Det er i Oslo og omegn det store markedet er. Næringsmiddelbedrifter, store og små, trenger en festival som Matstreif. Alle som jobber i et samspill med norske matprodusenter trenger Matstreif. Derfor er det viktig at alle bidrar til gjennomføring av Matstreif. Jeg ønsker meg et Matstreif som i økende grad viser vekst i matmangfoldet gjennom samarbeid mellom små og store bedrifter og en økende kommersiell forankring i verdikjeden for mat.

Gratulerer med årets arrangement og lykke til med Matstreif!