Historisk arkiv

Tale: Norsk mat under Ski-VM 2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Jeg ble svært glad da jeg så at VM på ski i 2011 tok min utfordring om å ha et gjennomtenkt forhold til maten som blir servert under mesterskapet. Jeg tror Norge og Norden er noe av det første verden tenker på når det er snakk om vinteridrett i VM og i olympisk sammenheng.

Slik er det ikke med maten. Ikke ennå. Men det har vi tenkt å gjøre noe med. Under VM i nordiske grener skal gjester og publikum få bli bedre kjent med de nordiske ganer.Akkurat som vi i ski-idretten har en felles ski- og idrettskultur, deler vi også felles, nordiske kulturverdier på matområdet.

Dette er en felles matkultur som vi fra norsk side har vært med å utvikle i et tett, nordisk samarbeid i utviklingsprogrammet Ny Nordisk mat, og som omfatter gastronomi, turisme, regional utvikling og sunne matvaner.

Et nordisk, regionalt verdenskjøkken
Vi er med andre ord i ferd med å etablere et nordisk, regionalt verdenskjøkken. Akkurat som i vinteridretten, tar vi sikte på å utkonkurrere og slå andre regionale verdenskjøkken, som for eksempel Middelhavskjøkkenet,

Et direkte resultat av det nordiske samarbeidet er blant annet restaurant NOMA i København, som i år er kåret til verdens beste restaurant. Intet mindre. Og NOMA er kompromissløs når det gjelder å anvende nordiske råvarer.

Med basis i felles nordisk kultur vil jeg derfor at norske matspesialiteter vi vil servere under Ski-VM skal uttrykke den renhet, friskhet, enkelhet og etikk som forbindes med Norge og Norden. Jeg vil at vi skal servere mat som avspeiler sesong- og årstidsvariasjon og som bygger på råvarer som er har særlig gode forutsetninger i norsk klima og topografi, men som også bygger på moderne viten om sunnhet og velvære. Og jeg vil at maten skal fremme de norske produktenes og produsenters mangfold og kulturbakgrunn

Derfor skal vi heie like mye på norske råvarer, produsenter og matspesialiteter som vi kommer til å heie på de norske skiutøverne, som jo er verdens beste allerede.

Vi må koble dette til at vi har fantastiske råvarer og noen av verdens beste kokker. Kokker som vinner verdensmesterskap i Bocuse d’Or og i kokkeolympiader.

Jeg vil også at vi utnytter det faktum at i en global sammenheng er Norge å betrakte som et lite og lokalt geografisk område. For en japaner vil for eksempel norsk mat framstå som eksotisk og annerledes. Akkurat som for mange i Norge er Lofoten Mat, Rørosmat, Arktisk meny eller mat fra alle de lokale matprodusentene som vi har vært med på å støtte underveis, kan hende både spennende og annerledes.

Men jeg er temmelig sikker på at alle nordmenn vil være stolte av at norske matspesialiteter blir servert under Ski-VM, ikke minst til våre utenlandske gjester.

Jeg vil at vi skal få fram at Norge har fantastiske forutsetninger for å skape opplevelser gjennom mat.

  1. Lokal mat og matkultur vekker stadig større interesse. Lokal mat og matkultur er faktisk en av de sterkeste internasjonale trender.
  2. Lokal mat med stedegen smak og karakter etterspørres av stadig flere, både i storbyene og i mer landlige strøk.

Den norske modellen
Videre synes jeg det er viktig at vi får vist tydelig fram det jeg vil kalle for ”den norske modellen” – med landbruk, matproduksjon og bosetting over hele landet.

Landsbygda står i sentrum. Det er viktig å få fram. På samme måte som at det er i distriktene vi har fostret de fleste skiløperne opp igjennom tidene, er det i distriktene vi aler opp planter og dyr og videreforedler disse råvarene til høykvalitets matvarer. Her finnes unike og vakre natur- og kulturmiljøer som ramme rundt maten. Her er Norge virkelig en reise verd.

I denne sammenheng må vi få fram det samme budskapet som sjefredaktør Keith Bellows i National Geographic Traveller sa til min næringslivsdelegasjon på Grüne Woche i Berlin i januar i år i forbindelse med at Fjordene igjen var kåret til verdens mest attraktive reisemål:

  • Norge er ikke en masseturismedestinasjon. Takk og pris for det. Norge er en oppdagelsesreise, ikke en ferie.
  • Man drar ikke til Norge for å slappe av, men for å oppleve og oppdage. Tilrettelagte aktiviteter innenfor rammene av den norske naturen.  Å dra til Norge skal bidra til endringer i livet. Ord som bærekraft, åndelighet, kultur og ekthet gir uttrykk for opplevelser i Norge.
  • For Norge er spesielt: Det er ikke nødvendig å sammenligne seg med andre hele tiden, men dyrke det som er spesielt med Norge. Og det er det mye av, sa Keith Bellows. Lofoten og Fjordene er sett på som unike reiselivsopplevelser av 400 ulike dommere ut fra kriterier som: kultur, utseende, geografi, miljø, ivaretakelse av vår arv og tilrettelegging for turister

Jeg vil derfor at både maten og de rammer den serveres i, skal fremme reiselivet og regional utvikling. Vår kostholdsarv og matkultur, kunnskap om råvarer og tillagingsmetoder har skapt vårt unike, norske kjøkken.

Det er når vi lykkes med å koble de sentrale og de regionale matbransjene med turistnæringen – en av de raskest voksende bransjer – at vi kan ta ut uante potensialer. Det her Ski-VM kan gi et løft som monner.

Takk for oppmerksomheten.