Historisk arkiv

Tale: Åpningen av Norges stand på Internationale Grüne Woche, Berlin

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Kjære alle sammen

Det er en glede for meg å ønske dere alle - hjertelig velkommen til denne åpningen av Norges stand på Internationale Grüne Woche  (IGW) her i Berlin. 

Vi deltar her i år for 23. gang i et arrangement som er vurdert som verdens største forbrukermesse for mat, landbruk og reiseliv. Vår deltakelse her i Berlin er en av de største, årlige Norges-profileringer internasjonalt. Jeg er stolt over å ha det ansvaret. 

I år deltar vi med en litt større stand enn tidligere. Jeg har også gleden av å ha med meg en stor næringslivsdelegasjon.

Vi ønsker i fellesskap å gjøre Regjeringens reiselivsstrategi om mat og reiseliv til to sider av samme sak. Dette er viktig fordi en vellykket utvikling av denne strategien har betydelige ringvirkninger for landbruket og for utviklingen av norske bygder. Samlet selger vi ganske enkelt: Et annerledes land - et av verdens mest naturbaserte reisemål.

Dette er nå på nytt slått fast av National Geographic; de norske fjordene er verdens beste reisemål.

Tyskland er vårt viktigste utenlands marked. Ca 22 % av våre utenlandske gjester kom i 2009 fra Tyskland. Danmark er til sammenligning nest viktigst med ca 12 %.  

I følge Innovasjon Norge prioriterer tyske turister lokal mat og matopplevelser når de skal velge reisemål. Samtidig sier de at de vet ikke noe om norsk mat. Dette betyr jo at vi må øke kunnskapen om norsk mat overfor tyske forbrukere, og det betyr at vi har et stort potensial når det gjelder å øke vår markedsandel i det tyske turistmarked.

Mange av våre tyske gjester er på rundreise i vår norske natur, fjordene er et viktig mål for de fleste, men ikke få drar også helt til Lofoten eller til Nordkapp.  

Men vi kan bli bedre. Og i går fikk jeg og næringslivsdelegasjonen mange gode ideer og ble virkelig utfordret av den bereiste redaktøren i National Geographic, Keith Bellows. Og en ting er klart: Det er fortsatt mulig å øke vår markedsandel i det tyske turistmarked. Flere tyske turister er målet. Et mye bedre regionalt samarbeid på tvers av fylkesgrensene er et viktig middel for å nå dette målet. 

Vi må tenke nytt og utradisjonelt om hvordan aktører inne mat og reiseliv kan samarbeide innenfor  og mellom de ulike regioner.

Derfor er vårt budskap i år: Et forsterket og mer effektivt regionalt samarbeid og bedre service, større kreativitet og tilgjengelighet på produktsiden. Dette har vi samlet i det samme slagord som i fjor: ” Norsk mat - en reise verdt.”  

Vi er allerede i gang med å følge opp hovedtiltaket fra fjorårets næringslivsdelegasjon: Det er å få lokalmaten synlig og tilgjengelig langs de nasjonale turistveier. Dette er viktig, ikke minst når vi tar i betraktning at reiselivets omsetning i distriktene er minst 35 milliarder kroner i 2005, noe som tilsvarer 37 % av all reiselivsomsetning i landet. Her er store muligheter for en kraftig økning.

Reiselivsnæringa er derfor viktig for oss og på mange måter den ideelle distriktsnæring. Den tar hele landet i bruk! Det vi selger er opplevelser i rein natur, et kulturlandskap holdt i hevd, lokal mat og mattradisjoner, kulturminner og aktiviteter til lands og til vanns. 

Norsk mat og matkultur er blitt en stadig viktigere del av reiselivsproduktene. Internasjonale turister etterspør i økende grad lokalt forankrede mat-, kultur-, jakt-, fiske- og naturopplevelser med utgangspunkt i det stedet de besøker. Turistene vil ha det spesielle og særegne, både når det gjelder mat og naturopplevelser. 

Det er dette jeg har utfordret næringslivsdelegasjonen på, og jeg har allerede fått mange gode innspill til hvordan dette skal følges opp i praksis.

Å delta på Grühne Woche betyr å møte tyske forbrukerne og medier og politikere fra flere land direkte. Her skal vi ha politiske diskusjoner om hvilke utfordringer klimaendringene skaper for den globale matsikkerhet. Her får vi umiddelbar tilbakemelding på våre mat- og reiselivsprodukter, her har vi muligheter for å møte nye forbrukertrender innen produktutvikling og design.

Og her kan vi teste egne produkter, knytte internasjonale kontakter og vinne erfaring slik at vi kan bli bedre i en sterk, internasjonal konkurranse.

Og allerede i forberedelsene er det gjort en innovativ nyskapning basert på Jarlsberg. Det heter ikke lenger burger, men berger, det vil si 3 Jarlsbergere og 1 Snøfriskberger, som her på standen blir servert med norsk øl og akevitt skal symbolisere samarbeid og innovasjon;

  • Bergere med lam fra Lofoten, 
  • Bergere med storfe( Norsk Rødt fe) fra innlandet,
  • Bergere med elg fra Agder, 
  • Bergere med laks fra kysten og Snøfrisk og 
  • Bergere med Jarlsbergost fra Møre- og Romsdal.

Alle anrettes på Bergerbrød. Bergerbrødene er laget av mel fra Kvelde Mølle drysset med karve fra Inderøya eller annet krydder.

Slik skal det gjøres. Men i tillegg vil det å delta på den norske standen gi gode norske nettverk.  Og ikke minst bevisstgjør både utstillere, pressefolk, besøkende og vi politikere hverandre på at vi opplagt har mye norsk mat å være stolt over.

Denne grønne uka skal bidra til dette. 

Jeg vil på denne bakgrunn ønske alle utstillere og gjester lykke til, og erklærer Norges 23. utstilling på Internationale Grüne Woche for åpnet.

Lykke til med ni intense dager!