Historisk arkiv

Åpningen av sommerens matkonkurranser:

Tale: Ganefart 2010 og Det norske måltid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Åpningen av sommerens matkonkurranser:

Har dere opplevde å være på biltur i Norge, bli sulten, lete etter et sted å spise og ikke være så fornøyd etterpå? Jeg har dessverre det.

Selv om de gode spisestedene absolutt finnes, må jeg innrømme at det i dag kan være et for langt stykke mellom høydepunktene når du skal ha deg en matbit langs veien.

Vi har derfor klare utfordringer. Denne utfordringen tar Ganefart og Det norske måltid tak i. 

Vi må for all del ikke tape visjonene om Norge som reisemål og landbrukets rolle som leverandør av gode mat- og naturopplevelser. 

For la det ikke være tvil om at landbruk og reiseliv er et gode for landet, fordi det tar hele landet i bruk! 

Og vi har mye å by på, for det vi selger er opplevelser i rein natur, et kulturlandskap holdt i hevd, lokal mat og mattradisjoner, kulturminner og norsk kulturarv pluss aktiviteter til lands og til vanns. 

Men vi må blir bedre til å gjøre matopplevelsene  mer  tilgjengelige, heve kvalitet, service og effektivitet. Vi må bli mye bedre til å vise fram vår regionale matkultur og hvordan maten framstår i dagligvarebutikker, på veikroer og spisesteder langs veien, på hoteller og bensinstasjoner. 

Og det skal være direkte kontakt og leveranser fra produsent og til det enkelte serveringssted.

Det er i denne sammenheng at Ganefart og Det norske måltid kommer inn som viktige utviklingstiltak.

Bakgrunnen for Ganefart-konkurransen er å gjøre noe med dette - og samtidig profilere norsk mat.

En måte å gjøre maten vår kjent på er å arrangere ulike konkurranser. 

I dag har jeg gleden av å åpne to av sommerens matkonkurranser.

  1. Ganefart,- som skal finne frem til de beste spisestedene langs veien i 8 regioner. En av disse skal jeg som juryleder plukke ut som nasjonal vinner en gang på høsten.
  2. Det norske måltid eller jakten på smaken av Norge. Der er det flere klasser som jeg skal kommetilbake til.

”Ganefart” er et initiativ fra Landbruks- og matdepartementet. 

Første nasjonale vinneren, Bios cafe på Storslett i Troms, ble kåret i 2006.  Lokale råvarer har de et bevisst forhold til og i ny drakt serverer de f eks Bios cafe på Storslett i Troms pizza med reinskjøtt og løk.

I 2008 vant Ingers Kro og Restaurant i Hol i Hallingdal. Dette er en tradisjonell veikro som serverer smakfull mat og er stolt og tro mot lokal tradisjon og der den håndhakkete småmaten er berømt i mils omkrets.

Hvem som blir vinneren i år kan hver og en av oss være med å bestemme. Fra og med i dag kan du via telefon sende sms til: 400 38 830 med navn og sted på der du har fått en god matopplevelse med norsk tradisjon og matkultur på menyen.

Uten Norges Bygdekvinnelags medlemmer til hjelp, hadde arbeidet med å inspirere spisesteder til å synliggjøre seg vært mye vanskeligere. Takk for at dere hjelper til med å holde egen mattradisjon i hevd. Innovasjon Norge er også en viktig partner i dette arbeidet. Prisen på 50 000 kr til vinneren kommer bl.a derfra.

De som etterlyser spisesteder i de store byene må nok lete forgjeves fordi disse er ekskludert fra denne konkurransen.

Ganefart-begrepet ser jeg nå blir brukt i mange sammenhenger.  Et Google søk i forrige uke, viste 14700 treff for Ganefart. Og vi ønsker mer, så her er det bare å være aktive i alle de medier som finnes.

Intensjonen med Ganefart er selvfølgelig koblet mot mat og reiseliv. 

De som reiser,-  på ferietur, i arbeids medfør, om turistene er fra eget land eller fra fremmede trakter, alle skal ha mulighet til lett å finne frem til de gode spisestedene.

Årets konkurranse har tatt dette inn over seg. Det er derfor også kriterier knyttet til spisestedenes evne og lyst til å være koblet mot reiselivsaktører. 

Konkurransen ”Det norske måltid” er en måte å finne frem til de beste regionale råvarer fra land og fjord også for å synliggjøre de ingrediensene som det norske måltid kan bestå av. 

Det Norske Måltidhandler om mat- og måltidskulturens betydning for utviklingen av lokal matproduksjon og identitetsbygging, for videreutviklingen av små og store matbedrifter og for turistenes totalopplevelse av Norge.

Med sine konkurranser i alle landets fylker om beste råvare og beste produkt er prosjektet Det Norske Måltid etter min mening en sterk bidragsyter til å synliggjøre kvalitetene ved norsk mat fra jord og fjord, ikke minst for turistene som gjester landet vårt.

Og vi må ikke glemme at dette også handler om våre fantastiske sjøråvarer. Fersk sjømat til turister betyr at vi selger helse, mattrygghet, sporbarhet, smak og ferskhet, som for eksempel norsk laks, som er an favorittråvare hos våre beste kokker. 

Derfor kan jeg med trygghet si: Både Ganefart og Det norsk Måltid støtter opp om det reiselivet trenger: Levende bygder,  et levende kulturlandskap og en levende, identitetsbærende matkultur.

Som Ingrid Espelid Hovig sier. - Norge bør være stolte av alt det flotte vi kan produsere og prøve å få det inn på menyene. Så lekre råvarer kan bli til de lekreste retter, fullt på høyde med det aller beste fra utlandet. Og alle fylker har noe som er av topp kvalitet, det må vi få fram. MÅTTE  DE BESTE PRODUKTER OG DET BESTE SPISESTEDET VINNE