Historisk arkiv

Tale: Norturas årsmøte-middag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Takk for invitasjon til festmiddag her under Norturas årsmøte 2010. 

Dere som er ansatte og medlemmer i Nortura, kjenner regjeringens politiske plattform, hvor vi har nedfelt at landbrukssamvirkets rolle som markeds¬regulator og mottaker av råvarer fra norske bønder skal sikres.

Nortura er en svært viktig aktør innafor landbrukssamvirket og landbrukssektoren.

For at regjeringens landbrukspolitikk skal lykkes, med et aktivt og variert landbruk over hele landet, er vi avhengig av at Nortura lykkes.

Derfor er jeg glad for at Nortura har klart å snu den negative økonomiske utviklingen fra starten av 2009. Dette gjennom LØFT-prosjektet, hvor Nortura på 6 måneder har fått til betydelige resultatforbedringer. Jeg forstår at det fortsatt er behov for stor innsats framover, for å bedre det økonomiske resultatet. 

Et tema i den sammenheng er bidrag fra medlemmene til å bygge opp Norturas egenkapital. 

Jeg er trygg på at med de mange og dyktige medlemmene og ansatte som Nortura har, så vil dere framover klare å utvikle foretaket på en god måte.  Jeg tror det er viktig at Nortura i denne prosessen holder fast på og framhever sine særpreg som samvirke. Reaksjonene fra flere hold siste tiden tyder på at det settes spørsmålstegn ved om Nortura klarer å ivareta interessene til både store og små produsenter. Jeg har forståelse for at konkurransesituasjonen er tøff i enkelte deler av landet, men jeg tror likevel det er viktig at Nortura viser at de klarer å ivareta interessene til både små og store produsenter over hele landet. 

Men det er ikke bare Nortura som møter krav om å levere! I denne tida før årets jordbruks¬forhandlinger er det et krav jeg møter fra mange. Dere har sikkert forståelse for at jeg på dette tidspunktet ikke kan gå inn i diskusjoner knyttet til årets jordbruksoppgjør. Jeg kan bare si at jeg registrerer at Nortura har sterkt fokus på frakttilskudd i år. Det er altså registrert. Mer kan jeg ikke si på dette tidspunktet.

De nylig framlagte tallene fra budsjettnemnda viser at vi har et bra utgangspunkt for forhandlingene. Tallene bekrefter at regjeringen har holdt det vi lovet. Jordbruksoppgjørene i perioden 2006-2010 ga grunnlag for et inntektsløft på over 80 000 kroner per årsverk. Dette er det største inntektsløftet siden opptrappingen på 1970-tallet. Tallene viser en inntektsøkning på vel 50.000 kroner per årsverk fra 2008 til 2010, - i tråd med det avtalepartene forutsatte ved jordbruksoppgjøret i fjor.

Men vil vil lenger. Regjeringen har slått fast i den politiske plattformen at vi vil videreutvikle inntekts- og velferdspolitikken fra forrige periode med fortsatt satsing på aktivt landbruk i hele landet.

Jeg vil være ærlig og si at vi står overfor utfordringer knytta til norsk landbruk, spesielt i enkelte regioner. Men jeg vil understreke at den negative utvikling i landbruket, skjer på tross av landbrukspolitikken, ikke på grunn av den. Norge er et høykostland og alternativverdien på arbeidskraften er høy. Det er viktig å oppnå den rette doseringa i de økonomiske virkemidla rettet mot næringa.

Jeg er i den sammenheng glad for tallmaterialet som Budsjettnemnda for jordbruket nylig la fram.

Men vi ønsker også å løfte blikket og se norsk landbruk i et lenger perspektiv. Derfor har vi satt i gang arbeidet med ny Stortingsmelding om landbruks- og matpolitikk. Mange forhold gir behov for ei ny melding. De globale utfordringene knyttet til mangel på mat, behovet for økt matproduksjon, økt handel med mat og klima- og miljøspørsmålene, gir andre rammevilkår og nye utfordringer for det norske landbruket og verdikjeden.

Eksempler på dette er økt andel ”Egne MerkeVarer” hos detaljistkjedene som gir nye utfordringer. Maktforholdene i verdikjeden for mat vil bli gått nøye etter i sømmene av utvalget som nylig ble nedsatt. Andre utfordringer som Nortura har fått føle på kroppen er finanskrisen. Krisen ga endret etterspørsel etter varer fra Nortura, som virket inn på foretakets økonomi. Den internasjonale matsituasjonen med økt verdensbefolkning gir økt behov for mat. SSBs prognoser viser at vi også i Norge vil få en større økning i folketallet i åra framover, som gir behov for at landbrukssektoren vår må klare å produsere mer mat. 

Jeg vektlegger at den nye Stortingsmeldinga skal ta opp utfordringene for hele matkjeden, også mottaks- og foredlingsleddet som Nortura er en del av.

Jeg legger derfor stor vekt på en bred kontakt mellom departementet og næringa i meldingsarbeidet, og vi har alt hatt nyttige møter med Nortura.

Jeg vil også understreke den gode kontakten vi har mellom Nortura og departementet på mange felt. Dette ikke bare knytta til Norturas rolle som markedsregulator og oppgave med å oppnå priser for primærjordbruket i samsvar med det Stortinget har lagt til grunn. 

Nortura deltar i arbeidsgrupper om utvikling av våre økonomiske virkemidler over Jordbruksavtalen, og vi er i kontakt når det gjelder arbeidet med de matpolitiske utfordringene.  Vi får også gode innspill fra Nortura i vårt internasjonale arbeid.

Jeg ser fram til fortsatt god kontakt og samarbeid med Nortura.

Til slutt vil jeg ønske dere en god fest i kveld, og et fortsatt godt årsmøte !