Historisk arkiv

Frokost Ree Gård - Regjeringen ut i landet

Tale: Om satsingen på mat og matspesialiteter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Frokost Ree Gård - Regjeringen ut i landet

Hjertelig velkommen til dere alle.

Det er en glede for meg å være på hjemmebane og nesten bokstavelig talt få stå midt i matfatet og vise fram våre matspesialiteter her i Nord-Trøndelag.

Dere skal få smake på mat mat med lokal identitet fra fiskeri, havbruk og ikke minst jordbruk. 

Dette med lokal identitet er viktig for meg. Det er ikke likegyldig hvor og hvordan maten er produsert. For at vi skal klare å opprettholde og utvikle et mangfold av matbedrifter må vi satse der hvor vi har våre regionale fortrinn for å produsere mat.

Det er vi i ferd med å gjøre, og det blir et viktig punkt i den meldingen vi nå forbereder til Stortinget om landbruks- og matpolitikken.

Derfor er jeg stolt over å vise fram våre trønderske matspesialiteter, fordi de er et resultat av dyrkingsforhold og jordsmonn og en vital matkultur, som til sammen setter sitt regionale trønderpreg på produktene.

Verden trenger økt matproduksjon. Vi har store ressurser for å møte utfordringene. Her i Trøndelag er vi en av de største regionale leverandørene av mjølk, kjøtt, egg, fjørfe og vilt til matmangfoldet i Norge. Vi er dermed en av de største og mest betydelige matregioner her til lands fra landbruket og omsetter for mellom 5 og 6 milliarder kroner.

Og vi må ikke glemme fisken; - vi er store både innen tradisjonelt fiskeri og i havbruksnæringa, hvor vi bidrar med om lag 4 milliarder eller 20 % av førstehåndsverdien.

Og tenk bare på de ville matressursene vi har utenom fiskeri og havbruk. Vi har villaksen i sjøen i elvene rundt Trondheimsfjorden, i Namsen og i elvene i Åfjord. Her finner vi også noen av verdens viktigste oppvekstområder for atlantisk villaks.

Og vi har en årlig avkastning på om lag 1 100 tonn kjøtt fra elgstammen vår og fra annet hjortevilt.

Disse store matressursene har skapt grunnlag for stor aktivitet og tusenvis av arbeidsplasser innenfor jordbruk, fiskeri og havbruk og ikke minst i den landbruksbaserte næringsmiddelindustrien. Landbruket i Trøndelag gir grunnlag for over 24 000  arbeidsplasser, dvs. 11 % av den samlede sysselsetting.

Jeg er opptatt av at matmangfold og tilgangen på matspesialiteter må bygges nedenfra; - det må bygges med kunnskap og kompetanse, med samarbeid mellom bedrifter og på tvers av bransjer, der produsenter, kokker, reiselivsfolk og FoU-miljø sammen inspirerer hverandre til å utvikle det unike.

Her i Trøndelag har vi gått i bresjen for dette og etablert vitale matnettverk med klynger av småskala matprodusenter, om lag 200 i tallet. Dette omfatter bl.a Rørosmat og Den Gyldne Omvei på Inderøya og Oi! Trøndersk Mat og drikke. Her samarbeider mat- og reiselivsbedriftene om best mulig tilgjengelighet, kvalitet, service, markedsføring og distribusjon knyttet til mat, regional matkultur og andre opplevelser som kan trekke turister hit.

I løpet av kort tid har flere lokale merkevarer blitt godt kjent i det nasjonale matmarkedet. Dette er produkter som de beste restaurantene i landet konkurrerer å få tak i.

Noen er også i startgropa for å utvikle forskjellige typer drikke. Eplemosten fra Mikkelhaug Gård er et slikt eksempel. Flere lager også godt gårdsøl, og vi har til og med lokale akevitter. Det sistnevnte anser vi som uegnet frokostdrikke, sjøl her i Trøndelag.

Min konklusjon er derfor at vi her i Trøndelag har det meste:

Vi har tilgang på råvarer av unik kvalitet og

Vi har produksjonsmiljøer og bedriftsnettverk innenfor mat- og reiselivsområdet, som med støtte fra forsknings- og utviklingsmiljøer og forvaltningen utnytter fortrinn i råvarer og i matkultur.

I tillegg har vi kommet langt med hensyn til kompetanseutvikling og samarbeid på tvers av sektorer og bransjer.

Nå gleder jeg meg til å, sammen med den utmerkede kokken og personalet her på Ree gård, å servere dere alle godbiter fra de trønderske matspesialitetene.

God apetitt!