Historisk arkiv

Ica Sjølyst, Oslo 3.11.11

Tale: Åpning av Ica Sjølyst med lokalmattorg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Takk for invitasjonen til åpningen av Ica Sjølyst idag.

Jeg har sagt det før og gjentar det gjerne: Norge er Nordens mest spennende matnasjon! Men vi gir oss ikke der – målet må være å nå toppskiktet i verden. Jeg mener vi ikke har langt igjen. En vesentlig årsak til dette er den rivende utviklingen vi ser innen lokalmat og matspesialiteter.
Norske forbrukere har talt: De vil ha norske matspesialiteter og mat med lokal identitet:

  • Omsetningen av norske matspesialiteter økte med 13 % fra september i fjor til september i år.
  • Tre ganger større vekst enn i totalmarkedet for mat og drikke.
  • Etter en knekk under finanskrisen, ser vi også at etterspørselen etter økologisk mat har tatt seg opp igjen.

Det gleder meg at kjedene har oppfattet denne tydelige meldingen fra norske forbrukere! Det store, flotte utstillingsvinduet dere åpner i dag – på Oslos beste vestkant - er strålende. Tenk, 230 ulike produkter fordelt på ost, kjøttvarer, fisk, flatbrød og honning. Hele landet er representert – et levende bevis på hvor rett det er å satse på et levende landbruk over hele landet.

Signalene om at dere vil satse på lignende opplegg for de øvrige supermarkedene i ICA, er enda mer gledelige. Små og mellomstore matforedlingsbedrifter har store utfordringer med å oppfylle de store kjedene stiller for å være leveringsdyktige:

  • Endringene ICA varsler, er viktige signaler til vekstbedriftene som ønsker å satse langsiktig og målrettet.
  • Samarbeidet med Mat fra Toten som ICA lanserte i forrige uke, er en type pionérskap jeg gjerne ser mer av.

Målet må være å få et bredt matmangfold i butikkene med plass til flere smaksvarianter av "samme" (rå)vare og - viktigst - der kvaliteten verdsettes.

La oss spise med matglede
Noen spiser med kniv og gaffel, andre med pinner. Jeg tror det viktigste er at vi spiser med glede! Slike butikker som denne på Sjølyst bygger opp under nettopp dette – matglede! Jeg er garantert ikke den eneste som blir lykkelig av å gå rundt å se, lukte og smake. Jeg er sikker på at det er godt for helsa!

Synliggjøring av norske matskatter
Gratulerer med det nye flaggskipet her på Sjølyst og lykke til videre i arbeidet med å synliggjøre våre fantastiske norske matskatter!

Hvert år i januar er Norge tungt til stede under Grüne Woche i Berlin og presenterer matlandet Norge. Det er gledelig. Knippet med spesialiteter vi profilerer der, er minst på høyde med det vi ser fra andre land. Men det er hjemmemarkedet som er viktig for norske matprodusenter. Derfor er denne satsingen på lokalmat så gledelig. Når forbrukerne får møte matspesialitetene side om side med sine konkurrenter fra såkalte gourmetnasjoner, får vi virkelig se hvor høy kvalitet de norske spesialitetene har.

Det er en glede å få forestå åpningen av lokalmatsatsingen i den første ICA-butikken. Jeg gleder meg til fortsettelsen.