Historisk arkiv

Hilsen til bondedemonstrasjonen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Jeg er lei meg for den situasjonen vi har havnet opp i.

Jeg har stor forståelse for den frustrasjonen som den norske bonden har over å få for dårlig betalt. Verdens viktigste jobb fortjener bedre enn det samfunnet så langt har greid å bidra til.

Jeg opplever at vi har de samme målene for norsk landbruk, og vi har de samme ambisjonene. Vi har jobbet hver dag siden vi kom i regjering for å bedre inntektsmulighetene i næringa.

Jeg tolker årets brudd og de reaksjonene som har kommet som en uenighet om hvor fort målene kan nås, om framdrift. Det er en ærlig uenighet.

Jeg har sagt til mine kolleger i regjeringen at det nå er avgjørende viktig for oss at vi tar deres reaksjoner på det største alvor.

Regjeringen kan ikke leve med et dårlig forhold til en av våre kjernegrupper.

Men viktigst av alt - vi kan ikke leve med at matprodusentene ikke får godt nok betalt.

Når det først ble brudd er det naturlig at det kommer aksjoner.

Jeg er glad for at de offisielle aksjonene har hatt en verdig form, at de har underbygget målene til næringa og at de har bidratt til å skape oppslutning om landbruket i stedet for irritasjon og sinne ute blant folk.

Dagens aksjon bidrar etter mitt syn også til å bygge oppslutning. Det er viktig.

Aksjoner som den i dag hjelper oss når jeg på min kant og vi i regjeringen på våre arenaer, arbeider for landbrukets stilling.

Jeg tror også aksjonene har gjort at flere har fått øynene opp for hvor viktig  det er med norsk matproduksjon, og verdiene det norske landbruket bidrar med til landet vårt.

Hva så med veien framover?

Vi er enige med organisasjonene om spillereglene for jordbruksoppgjøret. De er slik at ved et brudd går statens åpningstilbud til Stortinget

Jeg håper Stortinget ved behandlingen av oppgjøret vil ta en grundig debatt om hvordan vi skal klare å følge opp landbruksmeldingen i tida framover, og at de vil forplikte seg selv gjennom å vedta gode vedtak for gjennomføringa av landbruksmeldinga.

For la det ikke være tvil: Målene i landbruksmeldinga skal nås!

Så blir det en ny korsvei når Stortinget skal diskutere budsjettet til høsten, og selvfølgelig en avgjørende ny runde med jordbruksforhandlinger neste år.

På tross av at Regjeringen ikke nådde fram denne gangen, så tror jeg det aller viktigste framover nå er følgende;

Vi som deler målene for landbruket må nå jobbe sammen.

Vi må bygge bredere allianser, og vi må skape større og bredere politisk oppslutning om nødvendigheten for et inntektsløft for bonden.

Dagens positive aksjon tror jeg har bidratt til det.

Jeg skal fortsette arbeidet fra min kant, og jeg håper vi kan gjøre den jobben i lag!