Historisk arkiv

Kronikk: Med tre skal byen bygges

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

En stadig større del av byggeaktiviteten i Norge vil skje i tettsteder. Økt bruk av tre i bybebyggelse er både en god klimaløsning og bra for å skape og trygge industriarbeidsplasser over hele landet. Dessuten er det veldig flott å se på. 

Økt befolkning øker etterspørselen etter mat, boliger og næringsarealer. Derfor er aktiviteten høy innen nybygg, rehabilitering og ombygging. 

Over 90 prosent av våre småhus oppføres i tre i dag. I byer og tettbygde strøk er derimot innslaget av tre langt lavere. Samtidig vil byggeaktiviteten være størst i slike områder. Hvis ikke treet som materiale har de konkurransedyktige løsningene i dette markedet vil etterspørsel etter tre til konstruksjonsformål synke. Det vil være uheldig å ikke bruke et materiale med så åpenbare miljømessige, praktiske og estetiske fortrinn. 

Det er et mål for regjeringen med økt bruk av tre også i byene. Derfor ønsker vi å legge til rette for det. Tre er et miljø- og klimavennlig materiale vi har rikelig tilgang på og som gir grunnlag for verdiskaping, sysselsetting og aktivitet over hele landet. 

Ulike regjeringer har de siste ti årene hatt et felles mål om å styrke treets rolle som byggemateriale. Dagens regjering har vært en sterk tilhenger av å videreføre denne politikken. I 2012 bruker Innovasjon Norge gjennom Trebasert Innovasjonsprogram rundt 30 millioner kroner for å fremme innovativ og moderne bruk av tre som byggemateriale – både alene og i samspill med andre materialer som betong, stål, glass og stein. 

I disse dager leverer et sørlandsfirma flere tusen treelementer til rehabiliteringen av Skatt Østs lokaler på Helsfyr i Oslo, et klart bevis på at trebaserte løsninger både er konkurransedyktige og tilgjengelige. I Drammen bygges en rekke prosjekter helt eller delvis i tre som en del av det såkalte Future Built-prosjektet. Landet rundt i byer og tettsteder bor folk i leiligheter basert på utstrakt bruk av tre. Dette er selvfølgelig løsninger som tilfredsstiller alle tekniske og sikkerhetsmessige krav – også brann. 

FNs klimapanel sier i sine rapporter at økt bruk av tre i bygningskonstruksjoner kan bidra til å senke de samlede klimautslippene fra byggenæringen og dermed til å redusere mengden CO2 i atmosfæren. Skog tar opp CO2 i vekstfasen som lagres videre når vi bruker tømmeret i varige konstruksjoner. Etter endt bruk kan materialene ofte brennes og erstatte fossil energi. 

De siste 100 årene er mengden tømmer i norske skoger mer enn fordoblet. Den årlige tilveksten er fordoblet mens den årlige hogsten er tilnærmet den samme som for 100 år siden. Vi har en ressurs som råtner på rot hvis vi ikke tar den i bruk.  Det må være bedre at de fleste tømmerstokkene ender som flotte bygg, vakre bruer og varmende bioenergi enn at de råtner i skogen. Økt uttak av tømmer skal selvsagt skje innenfor miljømessig forsvarlige rammer. Vi har systemer, forskrifter og lovverk som stiller strenge krav til hvordan tømmeret skal tas ut og hvordan ny skog skal etableres og stelles. 

Sverige avvirker årlig 10 ganger så mye som Norge og årstilveksten utnyttes i langt sterkere grad. De siste15-20 årene har landet målrettet arbeidet for å gjøre seg mindre avhengig av fossile energibærere. Bruk av tre som byggemateriale inngår i denne strategien. Både blokker på 4–8 etasjer og til og med hele parkeringshus blir oppført i tre. Og verdens høyeste leilighetshus i massivtre finner vi i London for å finne og er på 12 etasjer. Noe å tygge på for Norges byggebransje. 

Det er en stor utfordring å få de store utbyggerne og entreprenørene med på laget. Derimot er norske arkitekter svært interesserte i tre. Og norsk trearkitektur vekker internasjonal interesse. Det så vi tydelig på hvor mange som kom på seminaret om temaet jeg arrangerte i tilknytning til Grüne Woche i Berlin i januar – i samarbeid med norske arkitekter. 

Målet må være at tre blir tatt i bruk når det er egnet – gjerne i naturlig samspill med dagens mer benyttete materialer. Derfor vil jeg blant annet innstifte en pris for "fremragende og nyskapende bruk av tre". Prisen skal deles ut årlig og er ment å honorere prosjekter og miljøer som bidrar til å øke oppmerksomheten om bruk av tre som et moderne, miljøvennlig byggemateriale. 

Utfordringene er mange og bruken av tre i moderne, urbane utbygginger er fortsatt begrenset. Men trevirket har konstruktive, helsemessige og miljømessige fordeler som gir det et stort potensial som jeg akter å bidra til at blir utløst.