Historisk arkiv

Tale: Åpning av biogasslaboratoriet på Campus Ås

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Jeg vil først takke for at jeg er blitt invitert hit Ås og til Norsk senter for bioenergiforskning. Regjeringen er veldig fornøyd med at vi har fått til denne satsingen på forskningssentre for miljøvennlig energi (FME). Jeg er spesielt fornøyd med at vi har fått dette senteret her på Ås, og hvor vi har fått til et samarbeid mellom forskningsmiljøene i Trondheim og Campus Ås.

Biogass kan bli jordbrukets største bidrag til å redusere klimagassutslipp. Dette var målsettingen vi satte oss i Stortingsmeldingen om landbruk og klima. Etter den tid har vi møtt noen skjær i sjøen på satsingen. Det har vist seg at biogassproduksjon per i dag er dyrere enn de vi trodde den gangen. Jeg har likevel stor tro på biogass. Med teknologiutvikling og med god kunnskap om substrater og gassutbytte, så tror jeg at forskningen kan bedre lønnsomheten betydelig i årene som kommer. Og det er jo derfor vi står her i dag. Nå har vi fått på plass dette laboratoriet som skal bidra til at vi i Norge kommer i forskningsfronten på dette fagfeltet.

Dette er ikke bare kunnskap som skal hjelpe landbruksnæringen. Biogass er et flott tiltak for hele samfunnet. Biogass kan brukes til drivstoff ved å erstatte bruk diesel. Videre er biogassanlegg en flott metode hvor landbrukssektoren kan bidra til å resirkulere næringsstoffer fra storsamfunnet. For å få det til så trengs god kunnskap om at bioresten er trygg å bruke, slik at vi opprettholder den gode norske standarden på plantehelse, dyrehelse og trygg mat. Igjen så er dette senteret og denne lab’en svar på denne utfordringen. Med god forskning på disse problemstillingene kan dere bidra til at samfunnet blir mer kretsløpsbasert og mer klimavennlig, og det uten at det går på bekostning av noen av de godene vi tar for gitt i norsk jordbruk og norsk miljø. Ren mat, rent vann og ren natur.

Med disse ordene ønsker jeg å åpne anlegget. Det gjør jeg ved å blande i substratet, og ved å få fart på gassen.